Stappenplan: Oneens met BKR-registratie

Stappenplan: Oneens met BKR-registratie

Vind jij dat je onterecht in het BKR-register staat? Je kunt dit stappenplan van het BKR volgen.

Om te beginnen: via de website van Stichting BKR kun je je gegevens kosteloos opvragen. Deze staan in je zogeheten kredietoverzicht.

Je kredietoverzicht checken

De gegevens in je kredietoverzicht komen uit het zogeheten Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van Stichting BKR. Je ziet dan precies hoe je geregistreerd staat en door welke kredietverstrekker. Om een inzageverzoek in te dienen kun je met je bankgegevens inloggen de mijnBKR-inlogpagina.

Meer informatie op de site van Stichting BKR.

Lees hieronder wat je kunt doen als je het niet eens bent met de registratie.

1. Dien een klacht in bij je kredietverlener

De kredietverlener heeft jouw kredietovereenkomst geregistreerd en kan deze gegevens ook weer wijzigen. Probeer dus er in eerste instantie met de kredietverlener uit te komen. Je kunt een klacht indienen. Licht daarin in ieder geval toe:

 • Waarom je het niet eens bent met de BKR-registratie;
 • Op welke overeenkomst je klacht betrekking heeft;
 • Hoe je wil dat je klacht wordt opgelost;
 • En voeg kopieën toe van alle documenten die betrekking hebben op de overeenkomst (denk aan: contracten, correspondentie met de kredietverlener en betalingsbewijzen) en vergeet ook niet de (volgens jou onterechte) BKR-registratie (een kopie) toe te voegen

BKR adviseert de brief en documenten aangetekend te verzenden.

Wacht vervolgens de reactie van de kredietverlener af. Is de kredietverlener niet bereid je gegevens aan te passen? Dan kun je naar de Geschillencommissie BKR stappen.

2. Stap naar de Geschillencommissie BKR

De Geschillencommissie neemt niet alle verzoeken in behandeling. Je moet in ieder geval voldoen aan de volgende punten:

 • Neem binnen een jaar nadat je geconstateerd hebt dat je het niet eens bent met een registratie contact op met de kredietverlener. De Geschillencommissie neemt geen klachten in behandeling die ouder zijn dan een jaar;
 • Wordt je klacht afgewezen door de kredietverlener? Stap dan binnen twee maanden na de afwijzing naar de Geschilllencommissie;
 • Heb je geen reactie van de kredietverlener ontvangen? Vier weken nadat je contact hebt gezocht kun je je klacht bij de Geschillencommissie indienen;
 • Heb je je klacht bij een andere instantie ingediend, zoals een rechtbank of het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid)? Dan wordt je klacht niet meer door de Geschillencommissie behandeld. Partijen als Dynamiet worden gezien als adviseur van de consument, de Geschillencommissie kan deze klachten wel in behandeling nemen.

Heb je rekening gehouden met bovenstaande punten? Schrijf dan een brief naar de Geschillencommissie BKR. Hiervoor kun je deze voorbeeldbrief aan de Geschillencommissie BKR gebruiken.

Deze door BKR opgestelde 'basisbrief' hebben we met toestemming van de stichting op de Radarsite gezet. Vul deze aan en vermeld hierin duidelijk:

 • Waartegen je precies bezwaar maakt;
 • Op welke feiten en bewijzen je klacht is gebaseerd;
 • Waarom de toelichting van de kredietverlener op de klacht onjuist is, en voeg een kopie van deze brief (plus kopieën van de bijlagen) ook toe;
 • Voeg ook kopieën van je BKR-registratie toe, deze mogen niet ouder zijn dan een maand.

Ga naar de voorbeeldbrief voor de Geschillencommissie BKR

Heb je de brief aan je eigen situatie aangepast en verstuurd? De Geschillencommissie bepaalt vervolgens aan de hand van de documenten of jouw klacht in behandeling wordt genomen. Als de Geschillencommissie met jouw verzoek aan de slag gaat, dan duurt het minimaal drie maanden voor er een uitspraak volgt. Houd er wel rekening mee dat het vijftig euro kost om een klacht door de Geschillencommissie te laten behandelen. Dit bedrag krijg je echter weer terug wanneer de commissie je in het gelijk stelt.

Klachten over kredietregistratie straks bij Kifid

Per 1 oktober 2021 wordt het klachtenloket van het BKR overgeheveld naar het financiële klachteninstituut Kifid. Je kunt dan daar terecht met je klacht over een BKR-registratie. 

Bron: BKR

Ook interessant