Verdraaid, je sleutel draait niet meer in het slot. Wat nu?

Verdraaid, je sleutel draait niet meer in het slot. Wat nu?

Je steekt de sleutel in het hangslot van je schuur, het kettingslot van je fiets of het slot van je voordeur... en je kunt hem niet meer draaien! Je wrikt en wroet, maar het slot weigert dienst. Je kunt een slotenmaker bellen, maar voordat je dat doet kun je zelf de volgende trucs proberen voor een sesam-open-u. 

Goede kans dat je te maken hebt met een cilinderslot. Dat is een slotmechanisme met een cilinder waarin kleine stiftjes of plaatjes het draaien van een foute sleutel verhinderen. De sleutel met het juiste profiel kun je wel keren. Althans, dat is de bedoeling. 

Is de sleutel wel recht?

Controleer eerst of je sleutel niet is verbogen, in de breedte of lengte. Door een gebogen sleutel in een slot te draaien kun je het beschadigen, en dan ben je nog verder van huis.

Heb je te maken met een scheve sleutel, dan kun je hem proberen om recht te buigen. Dat gaat het makkelijkst als je over een bankschroef beschikt.

Een tandenborstel voor een geblokkeerd cilinderslot

Het tweede wat je kunt proberen is zowel de sleutel als het slot schoonmaken. Misschien zit er vuil in de weg van het draaien. Voor het slot kun je een tandenborstel gebruiken. Probeer bij wijze van spreken de achterste kiezen van het slot te poetsen, zonder de borstelharen in het gat achter te laten. Poets ook de sleutel grondig. 

Vettigheid is je vriend: smeer het slot

Vet het slot in om het soepel te laten draaien. Er zijn allerlei vette spulletjes die je kunt gebruiken: smeerolie, siliconenspray, olijfolie, grafiet en vaseline (wist je trouwens dat vaseline helpt tegen piepende deuren?). Er bestaat zelfs speciale slotspray voor je probleem. Een bus kost normaliter rond de vijf euro. 

Als er meerdere sleutelgaten zijn, zorg dan dat het vet aan beide kanten binnendringt, dus giet of spuit in alle holtes. Je kunt ook vet op de sleutel smeren en die erin steken. 

De nucleaire optie: hamertje-tik 

Het kan zijn dat een van de stiftjes blijft hangen, ook al is het slot brandschoon en volledig ingevet. Wellicht kun je dit verhelpen met wat voorzichtige (!) tikjes van een hamer op het slot. Gebruik niet te veel geweld; het gaat er enkel om dat je het stiftje even laat 'schrikken' zodat het op zijn plek valt. 

Pas op als je een slotenmaker belt met spoed

Helpt al het bovenstaande niet, dan heb je mogelijk te maken met roest in het slot, een versleten cilinder of een fout gekopieerde sleutel. Dat zijn problemen waar je een slotenmaker voor nodig hebt.

Maar pas op! Sommige slotenmakers azen op mensen die hun huis niet meer in komen en met spoed om dienstverlening vragen. Zulke malafide bedrijven komen je vlug helpen, maar geven je achteraf een onverwachte, astronomische rekening van soms wel honderden euro's.

Maak met een spoedslotenmaker dus vooraf duidelijke afspraken over de prijs. Je kunt ook overwegen om de Spoedklusservice van Vereniging Eigen Huis (VEH) in te schakelen, die speciaal is opgericht als tegenhanger van de onbetrouwbare snelle jongens. Je moet voor deze service overigens wel VEH-lid zijn of worden (dat kan direct als je de Spoedklusservice contacteert). 

Bron: sleutelservicesinds1979.nl, profielcilinder.nl, slotenmakerseindhoven.nl

Ook interessant