Waarom hebben sommige smartphones een dubbele camera op de achterkant?

Waarom hebben sommige smartphones een dubbele camera op de achterkant?

Als je een smartphone hebt, is de kans groot dat je hiermee (bijna) al je foto’s maakt. Je hebt je telefoon toch vaak bij de hand en de kwaliteit van de foto’s is meestal voldoende. Je ziet steeds meer toestellen met een dubbele camera op de achterkant, maar wat heb je daar precies aan?

De smartphone is voor velen de belangrijkste fotocamera. Ook al zou je standaard een losse camera meenemen, één van de grote voordelen van de smartphone is dat je foto’s direct kunnen delen met de wereld. Uiteraard heeft een smartphonecamera zijn beperkingen, vandaar dat ontwikkelaars deze camera ook constant blijven doorontwikkelen.

Eerder verscheen op Radar een artikel over het kiezen van een smartphone. Daarin gaven we aan dat het aantal megapixels op een camera niet zaligmakend zijn. Je bent bij een foto ook afhankelijk van het diafragma, de sensor en de beeldstabilisatie. Tegelijkertijd is het niet altijd mogelijk om een foto van dichtbij te nemen, waardoor het handig is dat je kan inzoomen.

Verschil tussen digitale zoom en optische zoom

Als je inzoomt op een object heb je de keuze uit optische zoom en digitale zoom. Bij optische zoom maak je gebruik van verschillende lenzen op je camera. Dit kun je zelf goed zien: als je inzoomt komt de lens over het algemeen verder uit je camera naar voren. Door de verschillende lenzen blijft de kwaliteit van de foto gelijkwaardig, maar is het object duidelijker in beeld.

Bij digitale zoom maak je gebruik van dezelfde lens, maar gebruik je een uitsnede van het complete beeld. Vergelijk hierbij de oorspronkelijke foto met een ansichtkaart. Door digitaal in te zoomen knip je als het ware een stuk van de kaart uit. De objecten op de foto lijken dus dichterbij, maar dit gaat tegelijkertijd wel ten koste van de kwaliteit van de foto. Gebruik je een 12 megapixelcamera en zoom je digitaal in waarbij objecten de helft dichter bij lijken? In werkelijkheid heb je nu een 6 megapixelfoto, waardoor er sprake is van kwaliteitsverlies.

Zwaarder en dikker toestel door optische zoom

De meeste smartphones hebben een camera met één lens, waardoor je geen gebruik kan maken van optische zoom en dus ben je aangewezen op digitale zoom. Dit heeft voor een groot deel te maken met het gewicht en de dikte van het toestel. Als je optische zoom wilt toevoegen aan een smartphone, zorgt dit er meestal voor dat de camera verder uitsteekt en is de telefoon ook nog eens zwaarder.

Meerdere camera’s

Door meerdere camera’s op de achterkant van een telefoon te plaatsen, kun je gebruikmaken van verschillende lenzen zonder dat het zorgt voor een dikker toestel. Hierdoor kun je dus alsnog inzoomen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de foto.

Bij de normale stand gebruik je de eerste camera (met een normale ’smartphone-lens’), terwijl als je inzoomt de telefoon automatisch overschakelt naar de tweede camera die objecten dichterbij in beeld brengt.

De iPhone 7 is een smartphone die gebruikmaakt van deze methode. De smartphone heeft twee verschillende lenzen: een 28 f/1.8 groothoeklens en een 56mm f/2.8 telelens. De techniek met twee camera’s is overigens niet nieuw: in 2014 lanceerde HTC al de M8 met twee camera’s op de achterkant.

Meten van diepte

Dubbele camera’s hebben ook nog een andere functionaliteit: het meten van diepte. Dit idee werkt hetzelfde als met twee ogen. Als je één oog sluit is het lastig om de diepte in te schatten, met een camera werkt dit op dezelfde manier. Door de dieptemeting is het ook mogelijk om mooiere foto’s te nemen.

Het nadeel van smartphonecamera’s is dat ze over het algemeen alles wat in beeld staat scherp proberen te stellen. Als je iemand op de foto zet terwijl de achtergrond een rommeltje is, dan zie je dit heel duidelijk. Met bijvoorbeeld de portretstand (die gebruikmaakt van de dieptemeting) op de iPhone kun je de persoon scherp stellen, terwijl de achtergrond onscherp is. Hierdoor lijkt de foto die je maakt meer op een foto die gemaakt is met een spiegelreflexcamera. Door het meten van diepte kun je ook 3D-foto’s en -video’s maken.

Combinatie van normale en monochrome camera

Toch zijn er ook toestellen die daarnaast op een andere manier gebruikmaken van de twee camera’s. Zo heeft de Huawei P9 twee identieke camera’s, met het enige verschil dat de tweede camera monochrome foto’s maakt.

Doordat je één normale camera hebt en één zwart-wit camera zou het volgens Huawei voor gedetailleerde foto’s moeten zorgen. Er worden vier pixels gebruikt om één kleur te ontwikkelen. Bij een monochrome foto is dit niet nodig, waardoor er meer ruimte is om schaduwen en fel licht goed weer te geven.

Door de foto’s van beide camera’s te combineren zouden kleuren beter tot hun recht komen. Dit is een soortgelijke technisch die gebruikt wordt bij HDR-foto's (high dynamic range). Hierbij worden drie beelden gecombineerd: een onderbelichte, een normale en een overbelichte foto. Dit zorgt voor een foto met betere kleuren.

Meer dan 2 camera's?

Bijna alle grote telefoonfabrikanten hebben inmiddels een toestel uitgebracht met een dubbele camera, met uitzondering van Samsung. Volgens de techwebsite Tweakers is de huidige toepassing van de dubbele camera’s nog slechts het begin, mits de meerwaarde blijkt en de consument ook daadwerkelijk hiervoor wil betalen. Misschien dat we in de toekomst zelfs smartphones met meer dan twee camera’s kunnen verwachten.

Bron: Radar / Tweakers / Consumentenbond

Meer over:

Ook interessant