Waarop moet je letten als je een nieuwe printer koopt?

Waarop moet je letten als je een nieuwe printer koopt?

Of het nou gaat om een concertticket via de e-mail of de reservering van een vakantiehuisje; vaak is het prettig dat je het even kan afdrukken. Welke printer helpt je hier het beste bij? Radar zet 9 tips op een rijtje voor het kopen van een nieuwe printer.

Ondanks dat onze maatschappij steeds digitaler wordt, is het soms praktischer om iets te printen. Zo moet je sommige formulieren uitprinten, met handmatig ondertekenen en daarna via de post opsturen. Ook geven sommige mensen de voorkeur aan een papieren administratie.

 1. Laserprinter of inkjetprinter

  Voordat je bij het kiezen van een printer naar specifieke modellen gaat kijken, is het handig om eerst te beslissen of je een laser- of inkjetprinter aanschaft. Laserprinters kunnen vliegensvlug printen en zijn vooral een handige keuze als je alleen documenten afdrukt. Een laserprinter werkt, in tegenstelling tot een inkjetprinter, niet met vloeibare inkt maar met poeder. Hierdoor print een laserprinter ook prima nadat hij een tijdje heeft stilgestaan, terwijl een inkjetprinter hier meer moeite mee heeft. Laserprinters zijn over het algemeen wel duurder in aanschaf dan inkjetprinters. Op langer termijn kan een laserprinter toch goedkoper zijn, mits je vaak en veel print. In het verleden was een laserprinter vooral geschikt voor zwart-wit-printjes, tegenwoordig is de printkwaliteit van documenten in kleur met laserprinters ook behoorlijk goed. Een inkjetprinter print langzamer dan een laserprinter, maar is ook flexibeler. Zo kun je naast documenten ook foto’s in goede kwaliteit afdrukken. Je moet wel regelmatig (eens per maand is voldoende) printen met een inkjetprinter, omdat de printkop verstopt kan raken door de vloeibare inkt.
 2. Zwart-wit of kleur?

  Indien je altijd documenten uitprint is het misschien niet noodzakelijk om een kleurenprinter te kopen. Dit geldt natuurlijk niet als je bijvoorbeeld ook foto’s wilt afdrukken. Sommige kleurenprinters hebben alleen wel de beperking dat je niet kan printen als één inktpatroon (ook wel cartridge genoemd) leeg is. Het klinkt misschien logisch: zonder inkt kun je namelijk niks afdrukken. Het kan echter voorkomen dat je een zwart-wit-document wilt printen, maar dat dit niet lukt omdat het blauwe inktpatroon leeg is. Ook zijn er printers die gebruikmaken van gecombineerde inktpatronen voor kleuren. Als één van de kleuren op is, moet je het hele inktpatroon vervangen, terwijl de overige kleuren misschien nog lang niet leeg zijn.
 3. All-in-one-printer

  Naast printers die alleen kunnen printen, zijn er ook steeds meer alleskunners. Met deze zogeheten all-in-one-printers kun je naast printen ook scannen en kopiëren. Er is niet een groot prijsverschil tussen een normale printer en een all-in-one-printer, doordat de alles-in-één-printers behoorlijk zijn ingeburgerd. De vraag is echter of je de extra opties ook echt nodig hebt. Ook met je smartphone kun je gemakkelijk een document scannen door een foto te maken. Snel een document kopiëren is met een smartphone echter lastiger. Houd er wel rekening mee dat je bij sommige all-in-one-printers één kopie tegelijkertijd kan maken. Als je tien kopieën van hetzelfde document wilt maken, moet je deze kopieën dus één-voor-één maken.
 4. Dubbelzijdig printen

  Niet alle printers hebben de optie om dubbelzijdig printen. Hiermee kun je in één keer zowel de voor- als achterkant van een velletje papier bedrukken. Je kunt uiteraard handmatig de voor- en achterkant van een blaadje bedrukken, maar dit kost je wel elke keer tijd en moeite. Indien je dus papier wilt besparen zonder extra moeite, kies dan voor een printer die dubbelzijdig kan printen.
 5. Netwerkprinter

  Je kunt kiezen voor een printer, die je via een usb-kabel kan aansluiten op je computer, aangezien computers voorzien zijn van meerdere usb-poorten. Veel moderne printers kun je overigens ook in je netwerk thuis plaatsen, bijvoorbeeld via wifi. Hierdoor hoef je niet een aparte kabel in je computer te stoppen als je wilt printen, maar kun je vanaf elke willekeurige computer in je netwerk een printje uitdraaien.
 6. Printen via een smartphone of vanaf een usb-stick

  Tegenwoordig ondersteunen steeds meer printers methodes om te printen zonder dat je daarvoor een laptop of vaste computer nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan printen vanaf een usb-stick, maar met sommige printers kun je ook direct printen vanaf je smartphone of zelfs fotocamera. Let wel goed op dat je printer mobiel printen ondersteunt.
 7. Uiterlijk van de printer

  Hoewel de printer vooral een functioneel apparaat is, is een mooi uiterlijk meegenomen. Dit laatste is vooral afhankelijk van waar je de printer neerzet. Als de printer een prominente plek in je huis inneemt is het verstandig om een kleinere printer te kopen die past bij jouw smaak.
 8. Papiersoorten

  A4-papier is de meest gangbare manier om te printen. Maar misschien wil jij ook wel enveloppen bedrukken of foto’s en cd-etiketten afdrukken. Of wil je printen op een groter formaat zoals A3. Denk hier goed over na voordat je een nieuwe printer koopt. Niet alle printers ondersteunen namelijk de verschillende afdruktypes. Vaak is het goedkoper om je foto’s bij een bedrijf te laten ontwikkelen, dan om deze zelf te printen. Overigens is het ook maar de vraag of je die enkele A3-print of dat cd-etiket die je maakt, echt zelf moet printen of dat je voor een alternatief buiten de deur kijkt.
 9. Kosten van een printer

  Qua prijs is het verleidelijk om te kijken naar de goedkoopste printer die voldoet aan jouw eisen. Los van de potentieel lagere kwaliteit van de printer, heeft het echter nog een nadeel. Voor sommige printers kun je bijna geen inktpatronen vinden of betaal je een vermogen voor een los inktpatroon. In dat geval is goedkoop dus duurkoop.

Test: printers en originele inktpatronen

Radar testte in 2015 samen met de consumentenbond welke printers het efficiëntst om gaan met een inktpatroon. Bij welke printer kun je de meeste pagina's printen op een inktpatroon?

Bekijk ook: Radar test printers en originele cartridges

Bron: Radar / Digital Trends

Ook interessant