toggle menu

Wat moet je weten over de creditcard?

Wat moet je weten over de creditcard?

Ben je van plan om een creditcard aan te schaffen, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat het is en hoe het precies werkt? Radar beantwoordt de belangrijkste vragen.

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een betaalpas waar je direct mee kunt betalen, maar in tegenstelling tot een normale pinpas gaat het geld niet meteen van je rekening af. Dit gebeurt op een later moment. Je creditcardaanbieder maakt aan het einde van de maand een overzicht van alle betalingen en stuurt jou de uiteindelijke rekening. Zo heb je eigenlijk een lening bij je creditcardaanbieder, die het bedrag voorschiet. De creditcard is universeel, je kunt deze vrijwel overal ter wereld gebruiken.

Hoe werkt betalen met de creditcard?

Je kunt op verschillende manieren met de creditcard betalen. Om een etentje in een restaurant, of een overnachting in een hotel te betalen, hoef je vaak alleen maar je kaart te overhandigen en een handtekening te zetten. Als je een product koopt in een winkel moet je vaak wel een pincode intoetsen. Geld opnemen bij een automaat werkt hetzelfde als pinnen met een normale pinpas, ook hierbij moet je je pincode invoeren.

Voor online betalingen moet je je creditcardnummer, vervaldatum en de validatiecode invoeren. Ook kan je, als je dat wilt, een wachtwoord instellen voor de creditcard zodat je de meer veiligheid hebt. Om dit in te stellen moet je contact opnemen met je creditcardaanbieder.

Zijn er verschillen tussen Visa en MasterCard?

In principe zijn er geen grote verschillen tussen de twee grootste creditcardaanbieders, Visa en MasterCard. Het verschil is te merken in het feit dat Visa net iets eerder gestart als creditcardnetwerk, waardoor deze kaart wereldwijd op nét iets meer plekken geaccepteerd wordt dan MasterCard. Dit houdt in dat je met een Visa-creditcard een grotere kans hebt om ergens te kunnen betalen. Dit kan vooral handig zijn op vakanties in minder (financieel) ontwikkelde gebieden.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen

- Als je online een product koopt maar besluit om van de koop af te zien, kun je de betaling gewoon annuleren. Dit geldt bijvoorbeeld ook als de bestelling nooit is aangekomen. Daarnaast zijn je aankopen vaak verzekerd als je ze met een creditcard aanschaft. Wel verschillen de voorwaarden per creditcardmaatschappij, dus het is raadzaam om die goed door te lezen.

- Je kunt overal ter wereld pinnen of geld opnemen. Dit kan handig zijn in het buitenland, omdat je niet overal met je Nederlandse pinpas kunt betalen.

Nadelen

- Een creditcard is gevoelig voor fraude. Doordat je om te kunnen betalen vaak alleen de gegevens op de kaart zelf nodig hebt. Je moet daarom altijd voorzichtig zijn met je kaart en de gegevens.

- Met een creditcard betalen is makkelijk, omdat het geld niet direct van je betaalrekening wordt afgeschreven. Maar pas op: je moet er uiteindelijk voor zorgen dat je het geld wél in je bezit hebt, zodat je de rekening aan het einde van de maand kunt betalen en er geen schulden ontstaan.

- Je betaalt jaarlijks een kaartbijdrage, dit zijn vaste kosten voor het hebben van een creditcard. Deze kosten verschillen per aanbieder. Het is goed om je daarover goed te laten informeren.

- Het is relatief duur om geld op te nemen met een creditcard. Je betaalt namelijk 4% over het opgenomen bedrag, terwijl je met je normale pinpas geen extra kosten hoeft te betalen.

Bron: Creditcardvergelijking / YourMasterCard / International Card Services (ICS)

Ook interessant