toggle menu

Wat zijn diploterijen op Facebook en waarom zijn ze illegaal?

Wat zijn diploterijen op Facebook en waarom zijn ze illegaal?

Veel Radarkijkers hebben er nog nooit van gehoord, sommigen hebben weleens aan eentje meegedaan en een enkeling zegt er ook wat mee gewonnen te hebben: diploterijen op Facebook. Hoe werkt dit 'dippen' en waarom waarschuwt de Kanspelautoriteit (Ksa) ervoor?

Misschien ben je op Facebook weleens uitgenodigd om mee te doen aan een verloting van artikelen, of heb je er zelfs weleens aan meegedaan. De kans is groot dat dat een zogeheten diploterij was: leuk en gezellig volgens de organisatoren, maar niet toegestaan volgens de Ksa.

Diploterijen, ook wel kortweg 'dippen' genoemd, zijn illegale kansspelen waaraan je op Facebook kunt deelnemen.

Dippende Radarkijkers

Afgaand op de reacties op onze WhatsApp-oproep over dit onderwerp zijn veel Radarkijkers nog nooit een diploterij tegengekomen, of hebben ze er nooit van gehoord. Maar een aantal is er wel bekend mee:

'Ik doe regelmatig mee maar heb nog nooit iets gewonnen,' vertelt Caroline. En Ilze zegt: 'Ik heb hier ooit aan meegedaan. Was voor cosmetica. € 2,50 euro betaald maar helaas niet gewonnen.'

Jolanda was fortuinlijker: 'Ja, ik heb er wel eens aan meegedaan. € 2,50 per nummer en een prachtige prijs gewonnen voor ons hondje.'

Er zijn echter ook deelnemers die nattigheid voelen, zoals Whitney: 'Ik ben uit de groep gegaan omdat ik het niet vertrouwde.'

De Ksa zegt in toenemende mate vragen en meldingen te krijgen over deze vorm van spullen of geld verloten. 'Consumenten vertrouwen het niet en vragen zich terecht af of dit wel mag en eerlijk is', aldus de autoriteit op haar website.

Over die vragen later meer. Laten we eerst stilstaan bij wat een diploterij eigenlijk is.

Hoe werkt een diploterij?

In een bericht in die groep geeft de dip-organisator, ook wel 'verdipper' genoemd, aan wat de te winnen prijs in die specifieke dip is. Dit kan een geldbedrag zijn, maar ook een nieuw of tweedehands artikel. De verdipper vermeldt ook hoeveel lootjes er beschikbaar zijn en wat ze kosten. Bijvoorbeeld: twintig lootjes voor € 10,- per stuk.

In een reactie onder de post kun je aangeven welk nummer (of welke nummers) je wil. De verdipper houdt bij wie welk nummer heeft. Als alle lootjes zijn vergeven, krijgen de deelnemers een betaalverzoek voor hun lootjes, bijvoorbeeld in de vorm van een tikkie.

Je hebt een paar uur de tijd om te betalen en als dat gebeurt is, start de ‘trekking’. Deze is live te volgen via een website. De verdipper maakt de winnaar(s) bekend in een reactie onder de post.

Dit is een globaal voorbeeld; er zijn ook varianten die in een bingo-jasje zijn gegoten. Je 'koopt' dan, op dezelfde manier als hierboven, een lijn op een bingokaart en als die bij de trekking als eerste vol is, ben jij de winnaar.

Waar vind je diploterijen?

Een diploterij vindt vrijwel altijd plaats in een besloten Facebookgroep: je moet daar dus eerst lid van worden om te kunnen deelnemen.

'Er zijn twee manieren waarop mensen in zo’n groep terechtkomen,’ weet Kansspelautoriteit-woordvoerder Jan Erik van der Werff. ‘Ze krijgen een uitnodiging van een andere Facebookgebruiker, of ze melden zichzelf aan als lid.'

Wie op Facebook zoekt met termen als 'dippen' of 'loting' komt al snel meerdere voorbeelden tegen.

Waarom is het verboden?

Dat klinkt misschien allemaal laagdrempelig en gezellig, en zo komen veel van zulke dipgroepen ook over in hun beeldkeuze en taalgebruik ('dips voor iedereen', 'weggeefhoekje'), maar deze praktijken zijn wel illegaal. Waarom eigenlijk?

'Voor het organiseren van een loterij moet je een vergunning aanvragen bij de Kansspelautoriteit,' vertelt Van der Werff. 'Dan kunnen wij er ook toezicht op houden. Deze loterijen hebben geen vergunning, en dus is er ook geen toezicht.'

Behalve vragen over dippen en meldingen van het feit dat dippen plaatsvindt, heeft de Ksa volgens de woordvoerder ook signalen gekregen dat mensen winnen, maar niet daadwerkelijk iets ontvangen. De autoriteit is ook een onderzoek gestart naar een specifieke dip-aanbieder.

Advies van de Ksa: 'Meld dips en doe er niet aan mee'

De Ksa adviseert consumenten die willen gokken alleen deel te nemen aan een kansspel als daar een vergunning voor is verleend. Bij die aanbieders ben je volgens de Ksa verzekerd van een eerlijk spel.

Kom je een diploterij tegen, dan verneemt de Ksa het graag. Je kunt dit melden via het formulier op de website van de autoriteit

Bron: Kansspelautoriteit / Onetime.nl

Ook interessant