toggle menu

ABN AMRO: geld opnemen zonder bankpas via QR-code, is dit wel veilig?

ABN AMRO: geld opnemen zonder bankpas via QR-code, is dit wel veilig?

Klanten van ABN AMRO kunnen sinds deze week geld opnemen bij een bankautomaat zonder bankpas. Dat meldt de bank in een nieuwsbericht. De nieuwe betaaloplossing werkt via een QR-code in de ABN AMRO-app.

Klanten hoeven hiervoor niets te activeren.

Waarom voert de bank dit in?

Cynthia Tulp, directeur Betalen meldt dat 'steeds meer klanten behoefte hebben om alle betaalmiddelen in hun mobiele telefoon te hebben'. 'Handig als je bijvoorbeeld jouw betaalpas bent vergeten en toch contant geld wilt opnemen', aldus de directeur.

Meer betalen voor opnemen

Klanten van ABN AMRO moeten sinds 1 juli betalen als ze binnen een jaar te veel contant geld hebben opgenomen. Het gaat hierbij om een limiet van 12.000 euro, oftewel 1.000 euro per maand. Veel consumenten spraken hun onvrede uit over het beleid van de bank. Ook de Consumentenbond heeft zich hiertegen uitgesproken. Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) noemde de maatregel 'teleurstellend', met name voor personen die hier afhankelijk van zijn zoals ouderen of mensen met een beperking.

Dat deze nieuwe betaaloplossing enerzijds en de bovengenoemde kostenwijziging anderzijds vragen oproept, blijkt uit deze informatie op de website. Op de site staat namelijk ook deze vraag vermeld: 'ABN AMRO rekent kosten voor het pinnen van (grote bedragen) contant geld bij een automaat. Waarom biedt ABN AMRO nu toch een nieuwe manier om geld op te nemen?'

In reactie meldt het bedrijf dat contant geld een wettig betaalmiddel blijft. 'Het speelt een belangrijke rol in de samenleving. ABN AMRO is daarom continu op zoek naar nieuwe manieren waarop klanten makkelijk en veilig geld kunnen opnemen. Klanten kunnen contant geld blijven opnemen met de betaalpas. En ze krijgen nieuwe mogelijkheden, zonder betaalpas.'

Is het wel veilig?

Volgens de bank is het een veilige betaaloplossing, omdat je wel eerst moet inloggen in de app met een identificatiecode, gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Daarna kies je je betaalrekening en het bedrag op de automaat om vervolgens de transactie te bevestigen.

Eisen

Om gebruik te kunnen maken van de QR-code moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Je bent zestien jaar of ouder
  • Je hebt een particuliere ABN AMRO-betaalrekening
  • Je hebt de laatste versie van de ABN AMRO-app geïnstalleerd
  • Je hebt een Android-toestel met minimaal versie 6.0 of een iOS-toestel met minimaal versie 10.3
  • De regio van je telefoon staat ingesteld op Nederland
  • Het telefoonnummer is geregistreerd bij ABN AMRO

Bron: ABN AMRO

Meer over:

Ook interessant