toggle menu

Maatregelen horeca: contactgegevens achterlaten, openingstijden ingeperkt

Maatregelen horeca: contactgegevens achterlaten, openingstijden ingeperkt

Bezoekers van horecagelegenheden moeten bij aankomst hun naam en contactgegevens laten registreren, zodat deze informatie gebruikt kan worden voor bron- en contactonderzoek. Als de GGD vaststelt dat er bij een horecagelegenheid meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, kan de zaak voor veertien dagen worden gesloten. 

Dat meldde minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het toenemende aantal coronabesmettingen.

'Vrijwillig, anders schending privacyregels'

De horeca gaat ervan uit dat registratie van gasten vrijwillig is, omdat verplicht achterlaten van naam en contactgegevens vanwege privacyregels niet kan. Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoopt nog van het kabinet te horen hoe de registratie van gasten precies geregeld gaat worden.

Dat zei Beljaarts in een eerste reactie op coronamaatregelen die het kabinet donderdag aankondigde. Beljaarts vraagt zich af of sluiting van onder meer cafés en restaurants voor veertien dagen als er meerdere besmettingen zijn een strafmaatregel is of dat dit noodzakelijk is voor de volksgezondheid. Horecazaken die besmette gasten binnen hebben gehad zouden in zijn ogen na het treffen van een paar maatregelen snel weer open kunnen. 'De focus ligt nu erg op de horeca, terwijl het aantal besmettingen daar niet het hoogst is.'

Openingstijden ingeperkt

Een andere maatregel die wordt getroffen, is dat openingstijden van horeca en nachtwinkels kunnen worden worden ingeperkt tot 12 uur 's nachts. Als het vanwege de toenemende corona-aantallen nodig blijkt, kan deze maatregel ook landelijk gelden, zei de premier.

Bron: ANP 

Ook interessant