Ongelukken met scootmobielen blijven toenemen: zijn ze wel veilig?

Ongelukken met scootmobielen blijven toenemen: zijn ze wel veilig?

Elk jaar gebeuren er weer meer ongelukken met scootmobielen. Zijn ze wel veilig genoeg? Experts zeggen tegen NU.nl van niet: veel ongevallen zijn te voorkomen door het ontwerp aan te passen.

Vol gas geven, terwijl je juist wil remmen: het is een veelgemaakte fout onder scootmobielrijders. Volgens Pim Moolenaar, een scootmobielverkoper, moeten mensen vaak wennen aan de manier van remmen. 

Bij de meeste scootmobielen moet je namelijk in een hendeltje knijpen als je vooruit wil. Soms knijpen mensen als ze een noodstop willen maken in reflex in de hendel en schieten ze vooruit. ‘Zo hebben we hier al twee keer de deur moeten vervangen’, zegt hij tegen NU.nl.

Stabiliteit ook probleem

Ook de stabiliteit is een groot probleem, voornamelijk bij scootmobielen met drie wielen. ‘Maken mensen een te scherpe bocht of gaan ze van een schuine stoep af, dan kukelen ze gemakkelijk om.’

Het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek (SWOV) adviseert dan ook om scootmobielen te voorzien van een rem waarmee de gebruiker actief kan remmen, in plaats van door de gashendel los te laten. Ook het verbeteren van de stabiliteit door het ontwerp aan te passen is een belangrijk punt. 

‘Oude scootmobielen van markt’ 

Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland zegt tegen NU.nl dat oude scootmobielen van de markt moeten worden gehaald.  ‘Daarmee voorkom je veel verkeersslachtoffers’. Hij vindt dat fabrikanten met betere modellen moeten komen. 'Met handremmen of desnoods een noodknop.’

Maar hoe zit het dan wettelijk? Daar gaat niets fout, zegt minister Mark Halbers van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens hem hebben scootmobielmakers de vrijheid om scootmobiels te maken met drie wielen of een hendel die je moet loslaten om te remmen. 

Ontwerp heeft reden

Daarbij hebben dit soort ontwerpen een reden: scootmobielrijders hebben niet altijd genoeg kracht in hun handen om  te remmen. Ook stopt het voertuig automatisch als de bestuuder onwel wordt. 

Ook interessant