Ouderen halen spaargeld van de bank bij negatieve rente

Ouderen halen spaargeld van de bank bij negatieve rente

Zes van de tien ouderen halen hun geld van de bank als de rente op spaargeld negatief wordt. Dat meldt de ANBO, de belangenorganisatie van senioren. Radar deed ook onderzoek, onder ruim 30.000 mensen. Daarvan geeft 53 procent aan bij negatieve spaarrente hun geld van de bank te halen.

Sommige door ANBO ondervraagde ouderen gaven al concreet aan wat ze ermee van plan zijn. Zo wil 10 procent overstappen naar een buitenlandse bank, gaat 7 procent investeren, en wil 6 procent het spaargeld gebruiken voor energiemaatregelen in en rond de woning.

Uit het onderzoek van Radar blijkt dat de meeste mensen van plan zijn om het geld thuis te bewaren. Lees welke andere opties mensen overwegen: Spaargeld opnemen, wat doe je er dan mee? 

'Mensen zijn niet van plan te betalen voor hun spaargeld bij negatieve rente'

Veel mensen zien hun spaargeld als 'appeltje voor de dorst', waar ze heel zuinig op zijn, zegt directeur Liane den Haan. 'Uit de peiling blijkt dat mensen niet van plan zijn om te gaan betalen voor hun spaargeld op de bank als er een negatieve rente komt. Een goede zaak dat veel mensen er al over nadenken wat ze dan wel met hun spaargeld willen doen', vindt Den Haan. De ANBO inventariseerde de mening van 720 ouderen. Van hen is ongeveer driekwart tussen de 67 en 80 jaar.

Wat zijn de gevolgen van negatieve spaarrente? Radar besteedde een hele uitzending aan deze vraag. Kijk de uitzending, vol vragen uit het publiek en handige tips: Vragen over negatieve rente: alles wat je wil weten in de uitzending van Radar

Bron: ANP / Radar Testpanel

Ook interessant