toggle menu

Pas op voor oplichting via 06-nummers

Pas op voor oplichting via 06-nummers

Steeds meer mensen krijgen te maken met gekke telefoontjes vanaf een, voor hen onbekend, 06-nummer. Waar voorheen nog veelal gekke telefoontjes vanuit het buitenland plaatsvonden, zoals de 088-nummers, lijken oplichters nu ook op Nederlandse mobiele nummers te zijn overgestapt.

Op onder andere Twitter meldden verschillende mensen gebeld te zijn door een 06-nummer, waarna ze een robot-achtige stem een tekst horen inspreken. Deze stem meldt bijvoorbeeld, in het Engels, dat hun BSN-nummer is afgesloten vanwege criminele activiteiten. 

Nieuwe vorm van oplichting

De politie waarschuwde onder andere in het AD over deze nieuwe vorm van oplichting, waarbij voor het eerst Nederlandse mobiele telefoonnummers worden gebruikt. 

‘Zo proberen ze informatie over je persoonsgegevens of geld los te krijgen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat er nog een betaling openstaat, je een app moet downloaden of dat er een zaak tegen je is aangespannen en je je burgerservicenummer moet geven', aldus de politie. 

De nummers waarmee de criminelen bellen, zouden van normale burgers zijn. De cybercrime-expert van de politie licht toe dat het nummer van deze persoon misbruikt wordt en dat er sprake is van spoofing. 

Dit kun je doen als je gebeld wordt

Vertrouw je een telefoontje niet? Hang dan zo snel mogelijk op en bel zeker niet terug. Wanneer de persoon zegt vanuit een bedrijf te bellen, is het verstandig om via het officiële nummer contact met de instantie op te nemen om te vragen hoe het zit. Meld het belletje daarnaast altijd bij de politie. Dit kan via 0900 – 8844, of online via de site van de politie.

De politie vraagt mensen die slachtoffer worden van deze vorm van oplichting daar melding van te doen. ‘Zo krijgen we een beeld van de omvang van het probleem, en de methode die ze gebruiken. Ook kunnen we in contact komen met bedrijven en instanties waarvoor de criminelen zeggen te werken.’

Blokkeer de telefoonnummers

Als je ongewenste telefoontjes ontvangt van deze of andere telefoonnummers, is het dus van belang dat je niet opneemt. Je kunt de desbetreffende nummers ook blokkeren, zodat je in ieder geval niet wordt gebeld door deze organisaties en oplichters. Je kunt hier lezen hoe je dit kunt doen:

Zo blokkeer je ongewenste nummers

Bron: AD 

Ook interessant