toggle menu

Sigaretten en shag duurder vanaf 1 april

Sigaretten en shag duurder vanaf 1 april

Een pakje sigaretten gaat je vanaf 1 april 2020 één euro meer kosten; shag wordt zelfs €2,50 duurder. Dit komt doordat de accijns op deze tabaksproducten omhoog gaat. 

In januari van dit jaar ging de accijns al met veertien cent omhoog; in januari 2021 wordt de prijs nog eens met twaalf cent verhoogd. 'Het doel is de prijs daarna verder te verhogen tot tien euro in 2023', valt er te lezen op de website van de Rijksoverheid. 

Rookvrije generatie in 2040

De accijnsverhogingen zijn een onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, waarmee wordt toegewerkt naar een rookvrije generatie in 2040. De pakjes sigaretten die tot en met 31 maart zijn geproduceerd en komende tijd nog in de winkels liggen, houden overigens dezelfde prijs. Er zitten accijnszegels op met bedragen die golden op de productiedata en die mogen niet worden veranderd.

Aantal verkooppunten neemt af

Naast de accijnsverhoging gaat het aantal verkooppunten van tabak en de plekken waar nog gerookt mag worden verder omlaag.

Vanaf 1 april worden er geen tabaksartikelen meer verkocht op treinstations. De NS sluit bovendien geen contracten meer af met huurders die op stations tabak willen verkopen. Vanwege de strenge maatregelen tegen corona en omdat het aantal treinreizigers drastisch is afgenomen, zijn overigens nog maar 25 van de 136 kiosken op stations open. 

Wat spoorbeheerder ProRail betreft, verdwijnen in oktober bovendien alle rookvoorzieningen op de perrons. De organisatie treft voorbereidingen om alle rookpalen op de perrons te verwijderen. Dat zijn er bijna 400.

Schiphol is rookvrij

Luchthaven Schiphol neemt de stap om dergelijke gelegenheden te schrappen nu al. Vanaf woensdag zijn ook de laatste rookruimtes verdwenen en is de luchthaven volledig rookvrij.

Voor de duidelijkheid: hier is geen sprake van een 1 april-grap. Bekijk de website van Rijksoverheid voor meer informatie over de aanstaande accijnsverhoging

Bron: Rijksoverheid / ANP

Meer over:

Ook interessant