toggle menu

Wasmachine zonder beton beter voor milieu en verhuizersrug

Wasmachine zonder beton beter voor milieu en verhuizersrug

Goed nieuws voor verhuizers én voor het milieu: dankzij een uitvinding van de Londense Dylan Knight (22) kunnen wasmachines in de toekomst tientallen kilo's lichter worden.

Knight is bachelorstudent product design aan de Nottingham Trent University in Engeland. Hij bedacht een alternatief voor het blok beton dat standaard in elke wasmachine zit, en dat dient om het apparaat op zijn plaats te houden tijdens wasbeurten. Dit blok weegt doorgaans ruim 25 kilogram. De student verving dit blok door een plastic container, die na plaatsing van de machine gevuld kan worden met water.

Leeg weegt de container nog geen drie kilo, en met water erin is het net zo effectief als een blok beton om de machine op zijn plek te houden.

Door het nieuwe ontwerp wordt de wasmachine dertig procent lichter, met als gevolg dat het risico op lichamelijke klachten door tillen en installeren kleiner wordt.

Lagere CO2-uitstoot en minder brandstof

Voordelen voor het milieu zijn er ook. 'Beton is erg slecht voor het milieu vanwege de CO2 die vrijkomt bij de productie ervan', zegt Knight op de website van de universiteit. En: door het lagere gewicht kunnen ook de brandstofkosten voor het transport omlaag.

Door het gewicht van een vrachtwagen die wasmachines vervoert met honderd kilogram te verminderen, zou per honderd kilometer de uitstoot van CO2 met zo'n 8,5 gram afnemen en zou er 0,35 liter brandstof uitgespaard worden.

Bron: Nottingham Trent University / Volkskrant

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant