61% tegen pakketbezorging op zondag: ‘Eén dag geen busjes door de wijk graag'

61% tegen pakketbezorging op zondag: ‘Eén dag geen busjes door de wijk graag'

Pakketjes bezorgd krijgen op zondag is vervelend, zegt een meerderheid van ruim 3.500 pollrespondenten. In 2014, toen deze service net werd geïntroduceerd door PostNL, stond een (kleine) meerderheid daar juist positief tegenover.

Zondag is een rustdag, zegt 61 procent van de pollrespondenten. Pakketjes bezorgd krijgen hoeft voor hun dan ook niet. Een flinke, en misschien ook onverwachte stijging ten opzichte van 5 jaar geleden, toen 47 procent tegen pakketbezorging op zondag stemde, en 53 procent juist vóór. Anno 2019 zegt slechts 39 procent dit een handige service te vinden.

Eén dag rust, niet alleen voor gelovigen

Zondag is voor het gezin, de familie of de kerk, blijkt uit de toelichtingen. Niet alleen gelovigen vinden dat zondag een rustdag mag blijven (of zijn): 'Ik ben niet gelovig, maar een rustdag per week is gezond.' Velen (overigens ook van de mensen die vóór zondagsbezorging stemmen) vinden het niet (per se) nodig: 'Denk effe een paar dagen vooruit en bestel op tijd, dan is bezorging dezelfde dag of op zondag nergens voor nodig.' 'Als je door de week niet thuis bent, zijn er altijd wel lieve buren die je pakje aan willen nemen. Goed voor het contact', laat een ander weten. En: 'Ik hoef gewoon niet alles wat mogelijk is.'

Quote
Mogen bezorgers ook een dagje vrij?
 

Veel mensen die tegen zondagbezorging zijn, nemen ook de bezorgers mee in hun overweging: 'Echt vervelend vind ik het niet, maar de pakketbezorgers gun ik toch ook wel een vrije dag. Ze hebben het al druk genoeg.' Zoals een ander zegt: 'Een vaste vrije dag voor de zzp'ers is ook wat waard.' Net zoals een vaste dag waarop er 'geen stroom koerierbusjes door de wijk scheurt', laten meerdere mensen in verschillende bewoordingen weten. Meerdere mensen (in beide kampen) laten weten dat bezorging alleen bij afhaalpunten ook een goede optie kan zijn.

'Bijna alles is toch open op zondag?'

Niet iedereen is het eens met het idee dat zondag een rustdag is: 'Achterhaald idee die zondagsrust. Laat mensen lekker zelf bepalen op welke dag ze vrij willen zijn', laat een respondent weten die vóór pakketbezorging op zondag heeft gestemd. Veel anderen uit die groep noemen de 24/7 economie waarin zij meedraaien. 'Alle bedrijven zijn al bijna open op zondag, dus waarom pakketdiensten niet?' En: 'Als ik op zondag kan bestellen, dan ook op zondag bezorgen.' De kans dat je thuis bent is groter, laten sommige respondenten weten. 'Als je doordeweeks werkt hoef je niemand anders met je pakje op te zadelen.'

Quote
Alles verandert dus meegaan
 

Bezorging op zondag moet eigen keuze zijn

Anderen kijken naar de werkgelegenheid die erdoor groeit. Al merken sommigen wel op dat het voor de bezorgers geen verplichting moet zijn, of dat er een zondagstarief mag gelden. Net zoals je zelf extra betaalt, laat een gebruiker van de dienst weten. En, zo laat een ander aangeeft: 'Graag alleen voor wie zelf aangeeft dat er op zondag pakjes afgeleverd mogen worden. Dus geen aanpak voor buren.' Sowieso geven veel respondenten aan dat je er zelf voor moet kunnen kiezen, graag ook het dagdeel.

Over deze polluitslag
De cijfers in dit artikel zij gebaseerd op de antwoorden op een pollvraag. Anders dan bij de meer uitgebreide onderzoeken van Radar, zijn de deelnemers anoniem, wat wil zeggen dat we geen achtergrondinformatie hebben over de samenstelling van de respondenten.

Wil je zelf meedoen aan de onderzoeken van Radar? We sturen je zo’n twee keer per maand een uitnodiging om mee te doen aan een onderzoek. Aanmelden voor het panel is gratis en kan hier.

Ook interessant