toggle menu

De Eerlijke Verzekeringswijzer

Eerlijke Verzekeringswijzer Nederland is een nieuwe vergelijkingswebsite rijker. Eentje die verzekeraars vergelijkt, niet op dienstverlening of op financiële producten, maar op duurzaamheid en maatschappelijk beleid. 

Amnesty International, Oxfam Novib, de FNV, IKV Pax Christi, Milieudefensie en de Dierenbescherming bundelden hun krachten en keken naar het beleid van de tien grootste levensverzekeraars op them's als klimaatverandering, dierenwelzijn en mensenrechten. Ook werd er gekeken in welke sectoren de verzekeraars beleggen. 

De onderzochte (moeder-) bedrijven zijn; ING, SNS Reaal, ASR, Delta Lloyd, Aegon, Allianz, APG, Legal&General en Generali. Er is gekozen voor levensverzekeraars, omdat zij jouw premie langdurig beleggen.

En ze doen het nog niet best op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben de meeste maatschappijen voor de thema's klimaatverandering, gezondheid, natuur en dierenwelzijn nauwelijks of zelfs helemaal geen beleid. Op het thema mensenrechten scoren twee verzekeraars goed, terwijl de rest niet verder komt dan zeer slecht tot onvoldoende. Er valt dus nog heel wat te verbeteren. 

En dat het kan, blijkt wel uit de Eerlijke Bankwijzer. De Bankwijzer werd in 2009 gelanceerd. De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt een tiental banken met elkaar op het gebied van duurzaamheid. Sinds het bestaan van de vergelijkingssite hebben de banken hun beleid al behoorlijk aangescherpt. In totaal zijn er 149 aanpassingen in het beleid geweest van de twaalf banken, alle verbeteringen. 

Meer informatie vind je op:

www.eerlijkeverzekeringswijzer.nl

www.eerlijkebankwijzer.nl

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant