toggle menu

Hoe moet een staatsbank eruitzien?

Het wordt nu toch echt steeds concreter: een staatsbank. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft onlangs een rapport gepubliceerd. Een van de aanbevelingen is 'een publiek verankerd alternatief voor betalen en sparen, naast de huidige (commerciële) banken'. Dit kan volgens de WRR 'de vorm van een bank aannemen, al dan niet door de overheid opgezet, die zich alleen met betalen en sparen bezighoudt'.

Al in 2016 bleek uit een enquête onder de leden van het Radar Testpanel dat zo'n 80% van hen vóór een staatsbank is. En dat percentage is anno 2019, na het uitvoeren van dezelfde enquête, nog steeds zo hoog. Maar hoe ziet zo'n bank er dan uit, en waarom is die nodig?

Lees ook: Staatsbank terug in Nederland? Adviesraad wijst die kant op

Testpanel: grote meerderheid wil een staatsbank

Een publieke tegenhanger van commerciële banken: de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid, de WRR, zegt in een advies dat het goed zou zijn als die er zou komen in de vorm van een staatsbank. Ook uit onze enquête blijkt dat ruim tachtig procent van ons testpanel nog steeds graag een bank in overheidshanden wil. Een alternatief voor de commerciële banken, waar je je spaargeld veilig en zonder risico kan stallen.

In de studio praten we met Edgar Wortmann van Stichting Ons Geld. De stichting heeft 120.000 handtekeningen verzameld om de inrichting van ons geldstelsel op de politieke agenda te krijgen. Dit was mede de aanleiding voor het onderzoek van de WRR, dat drie jaar heeft geduurd. 

Radar heeft in 2016 een enquête gehouden onder bijna 60.000 testpanelleden.
Destijds was 81 procent vóór een bank in overheidshanden. Wij zijn benieuwd hoe onze panelleden er drie jaar later over denken. En wat blijkt: ook nu denkt 81 procent er zo over.

De publieke opinie is dus niets veranderd.

Hoe geld gemaakt wordt

In de studio praten we over hoe we aan de enorme hoge schuld gekomen zijn, wie daarvoor verantwoordelijk is en hoe het verder moet in de ogen van Stichting Ons Geld verder moet.

Een animatie uit de Radar Extra-documentaire De Schuldvraag maakt duidelijk hoe geld gemaakt wordt.

Het WRR-rapport is aangeboden aan de minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Het ministerie laat weten dat het nu nog te vroeg is voor een reactie, maar verwacht voor de zomer met een verklaring te komen.

Meer zien over het creëren van geld en 'geld als schuld'?

Bekijk de Radar Extra-documentaire De Schuldvraag

Ons Geld en Antoinette Hertsenberg in Carré

Op zaterdagmiddag 23 februari praten we door in Carré, met Kamerleden, de WRR en Antoinette Hertsenberg. Wil je erbij zijn? Lees meer hierover op de sites van Ons Geld en Carré.

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant