toggle menu

Hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is historisch laag. Als je nu een huis koopt en een nieuwe hypotheek afsluit, is dat een welkome meevaller. Maar voor veel mensen die nog vastzitten aan een hoge rente blijkt het een doorn in het oog.

Niet iedereen kan namelijk van de lage rente profiteren. Als je rentevaste periode nog meer dan vijf jaar doorloopt, loont het meestal niet om je hypotheek aan te passen. Maar ben je binnen afzienbare tijd toe aan een nieuwe rente? Dan zijn er verschillende opties. Radar bespreekt deze opties, en de niet-flexibele houding van de banken.

Rentemiddeling vaak niet ideaal

In december 2015 besteedde Radar al aandacht aan het fenomeen rentemiddeling. Daarbij wordt je nieuwe rentetarief een gemiddelde van de nog lopende, hoge rente en de nieuwe, lage rente. Je maandlast gaat hierbij vaak direct omlaag. Nadat Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in december bij hypotheekverstrekkers aanstuurde op het aanbieden van rentemiddeling, is het bij steeds meer banken mogelijk om hiervan gebruik te maken.

Deze methode blijkt echter niet altijd voordelig. Radar merkt dat veel banken opslagen berekenen, of tot een onduidelijk, hoog rentepercentage komen. Deze opslagen zouden in rekening worden gebracht om de gemaakte kosten te vergoeden, maar volgens Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl zijn dit simpelweg extra rente-inkomsten voor de bank.

Gedragscode wordt niet toegepast

Er is een manier waarop je als woningbezitter in veel gevallen nog meer kan besparen: door je hypotheek over te sluiten. Als je dat doet, ga je direct gebruikmaken van de lage rente en betaal je vaak honderden euro's per maand minder dan je nu doet. Je moet dan wel een boete betalen voor het afkopen van de nog lopende rente, maar deze kan meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek. Dat zegt tenminste de gedragscode van banken en verzekeraars.

In de praktijk staan hypotheekverstrekkers dit echter niet toe. Mensen met een te laag inkomen of een huis dat onder water staat, komen daardoor niet in aanmerking voor een hypotheekoversluiting. Radar deed navraag bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten), die bevestigde dat banken voor deze klanten een uitzondering mogen maken, en dat de kosten voor de oversluiting meegefinancierd mogen worden. Waarom gebeurt dit dan niet? Banken slaan hiermee de gedragscode in de wind.

Banken wijzen op de risico's en zeggen dat ze hun klanten willen beschermen tegen overkreditering. Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) wijst dit van de hand: 'Een bank verkleint juist het betaalrisico door een klant gebruik te laten maken van de lage hypotheekrente.'

Is oversluiten iets voor jou?

Wil jij weten of je zelf geld kan besparen door je hypotheek over te sluiten? Ikbenfrits.nl heeft een tool online staan die dit voor je berekent.

Reacties van banken en financiële instellingen

Reactie: Rabobank

Reactie: ING

Reactie: AFM

Reactie: NVB

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant