In 28 dagen je gehoor terug met oordruppels | Radar checkt

In 28 dagen je gehoor terug en je kunt zelfs gefluister horen zonder hoortoestel. Fons Hendriks vindt deze claim ongehoord goed en duikt in de oordruppels van Auresoil Sensi & Secure.

De ronkende reclametekst belooft: ‘dat u over 28 dagen uzelf kan verheugen op een 100% perfect gehoor. Zonder apparaat! Op de website staart de vriendelijk ogende professor Henk DeLeeuw ons aan. 'Ik ben een wetenschapper, specialist op het vlak van moleculaire biologie. Op deze pagina wil ik u de belangrijkste prestatie van mijn leven voorstellen, waarvoor ik net een nominatie voor de Nobel Prijs heb ontvangen.'

Geen resultaten in BIG-register

Nou, toe maar! We bestellen online voor 93 euro een potje van deze volledig plantaardige oordruppels en gaan op onderzoek uit. Alle gediplomeerde medici zijn terug te vinden in het BIG-register, maar professor DeLeeuw rolt er niet uit. 'Er zijn geen resultaten gevonden'. Ook in het handelsregister van de Kamer van Koophandel is niets te vinden over het bedrijf achter deze oordruppels.

Geen artikelen in vakbladen

Zo'n prestigieuze Nobelprijs-nominatie blijft natuurlijk ook niet onopgemerkt. 'Zeker als je dode gehoorcellen weer terug tot leven weet te wekken.' Als je zo'n wetenschappelijk ontdekking doet, staan de vakbladen vol artikelen. Maar er is in The Lancet, Nature, JAMA en The American Journal of Medicine geen spoor van DeLeeuws revolutionaire ontdekking.

Nobel-genomineerden zijn geheim

Fons belt voor opheldering naar Zweden. De persvoorlichter van het Nobel Prijs Comité heeft nog nooit gehoord van 'the famous scientist' DeLeeuw en zijn revolutionaire oordruppels. Eventuele nominaties voor een Nobelprijs worden helemaal niet bekend gemaakt. De woordvoerster van de Nobel Prize zegt tegen Fons Hendriks: 'Namen van genomineerden moeten zelfs 50 jaar geheim blijven!'

Claim is onzin

Fons zoekt zijn heil bij audioloog dr. ir. Jan de Laat, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze heeft nog nooit van de wetenschapper DeLeeuw gehoord en zijn geweldige ontdekking dat oordruppels je gehoor weer teruggeven. En hij volgt medische onderzoeken op gebied van gehoor op de voet. Hij maakt gehakt van de oordruppels en de claim: het is onzin.

Absoluut niet mogelijk

'Geweldig als het waar zou zijn, maar het is niet zo. Het kan echt niet. Als we praten over slechthorendheid of doofheid en het probleem zit in het binnenoor, het slakkenhuis, dan zit dat zo diep dan is het met die druppels absoluut onmogelijk om iets met het gehoor te verbeteren', zegt De Laat.

Slaolie in je oren

De bestanddelen in deze oordruppels bestaan vooral uit oliën en daarmee kun je het oorsmeer verzachten en het oor makkelijker reinigen. De Laat zegt: 'Slaolie koop je voor een euro per fles. Dus deze oordruppels zijn 90 keer te duur.' Zijn advies: 'Niet kopen en niet doen!'

Hoorinstituut bestaat niet

Het Central Hearing Institute dat bovenaan de website staat, bestaat ook niet. Alleen het Central Hearing Center in Amerika, maar ook daar kennen ze DeLeeuw niet.

Poolse dubbelganger

Maar wie is dan die vriendelijk lachende man op de foto's? We halen de foto van DeLeeuw door Google Afbeeldingen. We komen exact dezelfde 'wetenschapper' ook tegen op Poolse websites. Nu heet deze dubbelganger ineens professor Feliks Jaworski of Romuald Kosiński.

Foto’s afkomstig van een stockbureau

De foto’s blijken van het rechtenvrije stockfotobureau 123.rf te zijn met de omschrijving: succesvolle zakenman. Dmytro Zinkevych uit Kiev blijkt de fotograaf te zijn van deze portretten. Hij heeft wel ruim 70.000 van dit soort foto’s. Hij is ook de fotograaf van het gezellige familiekiekje van 'onze wetenschapper' met zijn moedermodel. Op de site van Shutterstock staan vele foto’s van 'onze professor', die poseert als zakenman of bouwvakker.

44-jarig fotomodel

Radar achterhaalt uiteindelijk wie in het werkelijke leven deze 'prijswinnende wetenschapper' blijkt te zijn: een 44-jarig fotomodel die luistert naar de naam Vitaliy Borkuta. Hij komt uit de Oekraïne en woont tegenwoordig in Valencia. Zijn hoofd en stockfoto's worden misbruikt om waardeloze oordruppels aan te smeren. Deze site dus is klinkklare onzin! Je krijgt je gehoor er echt niet mee terug, alleen een lege portemonnee.

Meer over:

Ook interessant