toggle menu

Levensduur van apparaten

Apparaten gaan steeds minder lang mee. Is de batterij leeg? Dan moet je gelijk het hele apparaat vervangen, want de batterij zit vast. Willen bedrijven zoveel mogelijk producten verkopen, of spelen zij in op de wens van de consument?

De huidige koopcultuur laat zien dat een apparaat vaak sneller ingewisseld moet worden voor een nieuw exemplaar. Het wordt makkelijker en goedkoper gemaakt om een nieuw toestel aan te schaffen dan om het huidige product te (laten) repareren. Fabrikanten brengen bovendien kort achter elkaar nieuwe versies van een product op de markt waardoor consumenten eerder over zullen gaan tot een nieuwe aankoop.

Garantie?

De economische levensduur is de tijd waarin je mag verwachten dat het product naar behoren werkt. Hoogleraar consumentenrecht Marco Loos stelt dat fabrikanten een bepaalde levensduur-verwachting scheppen bij de consument. Volgens Loos dient de verkoper kosteloos tot reparatie of vervanging over te gaan als uit onderzoek blijkt dat de consument kon verwachten dat het product nog langer gebruikt zou kunnen worden.  

ConsuWijzer bevestigt dat bij reparatie of vervanging van een ondeugdelijk product de consument inderdaad niet bij hoeft te betalen. Heeft de consument het product zelf kapot gemaakt, of gaat het om normale slijtage, dan mag de verkoper wél kosten vragen voor de reparatie.

Reparatie

Martine Postma, oprichter van Stichting Repair Café Nederland vertelt dat fabrikanten hun producten tegenwoordig zo maken dat het voor de consument lastig is om deze zelf te repareren. De kosten voor reparatie liggen ook vaak hoger dan de nieuwprijs van een apparaat. Op deze manier kiezen mensen minder voor reparatie en gaan ze sneller over tot een nieuwe aankoop.

Marcel den Hollander, docent aan de TU Delft, onderschrijft deze ontwikkeling. Volgens Den Hollander gaan fabrikanten steeds meer uit van 'sell more, sell faster'. Ze willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk nieuwe producten verkopen, gericht op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Bij sommige producten telt ook de imagowaarde mee; mensen willen graag in het bezit zijn van de nieuwste versie van een product en kiezen daarom bij een defect eerder voor de nieuwste soort.

Den Hollander constateert echter ook dat er nu een tendens te zien is waarbij consumenten juist weer vaker kiezen voor reparatie, dit heeft te maken met een stijgend milieubewustzijn en de huidige economische situatie. Consumenten willen dan liever de bestaande apparaten repareren zodat zij deze niet weg hoeven te gooien.

Economische levensduur

Je moet als consument vaak gissen naar de gemiddelde economische levensduur (hoe lang je mag verwachten dat een product mee zal gaan) van veel apparaten. UNETO-VNI, ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, heeft een lijst gepubliceerd met de gemiddelde economische levensduur van een aantal veelgebruikte apparaten.

Lees je dit artikel op je telefoon, kantel dan het scherm om de lijst te zien.

Deze lijst kun je als indicatie gebruiken om te zien hoe lang je mag verwachten dat apparatuur bij normaal gebruik mee zal gaan. Meer informatie over garantie bij een ondeugdelijk product.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant