toggle menu

Enquête ouderenzorg in verpleeghuizen: 'Ontstellende feiten'

Het coronavirus slaat hard om zich heen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Bewoners overlijden aan het virus, maar ook de basiszorg heeft te lijden onder de pandemie. Wij hielden een Testpanel-enquête, om de gevolgen van de corona crisis in verpleeghuizen te onderzoeken.  
 

Wie in een verpleeg- of verzorgingshuis werkt, komt sinds de coronapandemie veelal minder aan zorgtaken toe, en dit heeft ernstige gevolgen. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 4000 mensen die in een verzorgings- of verpleeghuis werken, er wonen of een naaste hebben zitten. Je kunt meer informatie over het onderzoek hier lezen: 

Extra overlijdensgevallen verpleeghuizen door onvoldoende zorgtijd

Minder aan zorgtaken toekomen door onderbezetting

Van de zorgwerknemers zegt de helft (49 procent) sinds de coronapandemie minder aan zorgtaken toe te komen. Onderbezetting is de voornaamste reden. Van alle deelnemers aan het onderzoek zegt een derde dat bewoners minder in hun basisbehoeften worden voorzien, zoals noodhulp en op tijd eten, drinken en naar de wc. Dat heeft soms ernstige gevolgen: 36 procent geeft aan dat dit ten koste van de gezondheid van bewoners gaat. Bijna een op de tien laat weten dat er zelfs mensen sterven, die anders nog zouden leven.
 
Vier jaar geleden deed Radar ook onderzoek naar de situatie in verpleeg- en verzorgingshuizen. Mensen toonden zich toen het meest ontevreden over de tijd en aandacht van medewerkers. Hoewel zorgmedewerkers in het huidige onderzoek zelf aangeven dat hier vanwege de coronacrisis nóg minder tijd voor is, oordelen mensen er nu positiever over.

Zorgpersoneel wordt wel degelijk gewaardeerd: 'Het is allemaal wat minder, maar het personeel doet erg haar best voor de bewoners', zo licht iemand toe. Het minst tevreden zijn mensen nu over de hoeveelheid activiteiten en lichaamsbeweging, en, in vergelijking met de situatie vóór corona – hoe kan het anders – over de mogelijkheid tot bezoek.

Word ook panellid!

Wil jij ook je mening geven of je ervaring delen over uiteenlopende zaken? Meld je aan als panellid. ​​​​

Scherp op Ouderenzorg herkent het beeld

Carin Gaemers van Scherp op Ouderenzorg kijkt voor Radar naar deze resulaten. 'Heel herkenbaar', zegt ze, 'deze uitslagen verbazen me niets. Geld lost wel veel, maar niet alles op. je moet wel het personeel hebben om de vacatures te vervullen. Het moet ook aantrekkelijk worden gemaakt om in de zorg te werken, 'goed werkgeverschap' heet dat.' 

Ze verwijst naar het rapport van de Raad van gezondheid en Samenleving van oktober 2020: 'Applaus is niet genoeg'.

Het rapport gaat onder meer in op (de oorzaken van) het personeelstekort. Zo staat erin (pagina 9): 'In 2019 nam het totaal aantal onvervulde vacatures in de zorg toe tot 34.500. (...) Het personeelstekort in de zorg zal in 2022 oplopen tot 80.000 banen.'

Grote uitstroom in de zorg, blijkt uit rapport

En mensen die worden opgeleid in de zorg, stromen met grote getalen weer uit, zo blijkt ook uit het rapport: 'Een recent onderzoek van RegioPlus toont aan dat van de zorgverleners die uit de sector vertrekken maar liefst 40 procent korter dan twee jaar in dienst is en ruim een op de vier (27,5 procent) korter dan een jaar.'

Waardering in de vorm van passende arbeidsvoorwaarden en carrièreperspectief worden in het rapport als belangrijke aandachtspunten genoemd. (pagina 9)

Maarten Hijink van de SP reageert: 'Er is structureel gebrek aan collega's, die zijn wegbezuinigd in de langdurige zorg. Daarbij geldt ook nog steeds: de bescherming moet beter voor het personeel, er zijn te weinig beschermende middelen, nog altijd. Vaccinatie is uiteindelijk natuurlijk de oplossing om uit deze 'overlevingsstand' te komen.'

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant