Tv-uitzending 01-02-2021

Hoe gaat het met de ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen? Uit onze bevraging spreken ontstellende feiten. Ook: hoe kom je van telefonische energieverkopers af? En: had het faillissement van Conservatrix voorkomen kunnen worden? 

Enquête over zorg in verpleeghuizen met verbijsterende resultaten

De ouderenzorg staat al lang onder druk, al helemaal in coronatijd. Dat is op zich bekend. Maar hoe is het gesteld met de basiszorg voor onze ouderen in een verpleeg- of verzorgingshuis? Op tijd naar het toilet kunnen? Voldoende eten en drinken krijgen?

Radar vroeg het in een enquête aan een groep van ruim 4000 ervaringsdeskundigen. Aan bewoners, aan medewerkers en aan mensen die regelmatig contact hebben met iemand die er woont. En de resultaten zijn verbijsterend.

Zo geeft een op de drie mensen aan dat sinds de corona pandemie bewoners minder worden voorzien in de genoemde basisbehoeften. De medewerkers van verpleeghuizen bevestigen dit beeld in de enquête; bijna de helft geeft aan sinds corona minder aan hun zorgtaken toe te komen dan voorheen.

Wat betekent dit voor het welzijn en de gezondheid van de bewoners? In Radar bespreken we de resultaten van ons onderzoek. Je kunt de cijfers hier alvast inzien.

Gestalkt door energiebemiddelaars | Radar checkt

Je kon toch zweren dat je je had aangemeld bij het Bel-me-niet register. En toch word je steeds weer gebeld door die vervelende bemiddelaars in energiecontracten. En niet één, maar wel twee keer per dag. Ronduit irritant. Wie zitten daar achter? En hoe komen ze aan je nummer? Fons gaat op onderzoek uit.

Grote verliezen voor consument na faillissement verzekeraar 

Levensverzekeraar Conservatrix ging in december 2020 failliet. Dit heeft grote financiële gevolgen voor de tienduizenden polishouders. Zij worden allemaal geconfronteerd met een forse korting.

Zo sprak Radar een gedupeerde die misschien wel 150.000 euro van zijn gespaarde pensioenpot kwijtraakt. Kan hij dan nog wel zijn levensonderhoud blijven betalen?

De grote vraag is of de overheid en De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder, dit faillissement hadden kunnen voorkomen. Radar zoekt het uit.

Fragmenten