Tv-uitzending 05-10-2020

Verschillende producten bevatten PFAS, chemische stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu. Radar zoekt uit wat die giftige stoffen aanrichten, wat politici doen en wat je zelf kunt doen om je ervoor te behoeden? Verder: wat als het afval voor je huis blijft opstapelen en de gemeente niets voor je wil betekenen? Fons gaat de confrontatie aan. We kijken ook naar scooterverzekeringen. Waarom is het zo moeilijk om je schadevrije jaren te bewijzen om een goeie premie te bekomen?

Hoge concentratie chemische stof PFAS in het bloed

Pannen met anti-aanbaklaag, regenjassen, vis, eieren, het zit daar allemaal in: PFAS, ook wel ‘eeuwige chemicaliën’ genoemd. Een door de mens gemaakt stofje dat zeer moeilijk afbreekt en schadelijk is voor de gezondheid. En wat blijkt, we hebben allemaal deze chemische stof in ons bloed zitten.

Zelfs bij zuigelingen wordt een zeer hoge aanwezigheid van de stof PFAS in het bloed aangetroffen. Zo hoog dat de Europese Voedsel-, en Waren Autoriteit (EFSA) onlangs een vijftig keer lagere norm heeft ingesteld dan het RIVM tot nu toe als veilige norm hanteerde.

Maandag laten we in Radar zien waar we PFAS aantreffen, in welke mate, wat de politiek doet en wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat deze giftige stof zich verder verspreidt. 

Radar checkt: vuilnis wordt maar niet opgeruimd 

De Nijmeegse Rob Kuitenbrouwer wordt al langer dan een jaar wakker in de stank. Onder zijn slaapkamerraam liggen bergen vuilniszakken naast de ondergrondse afvalcontainer. Samen met zijn buren heeft Rob vele klachten ingediend bij de gemeente Nijmegen.

Steeds krijgt hij een automatische mail terug: 'Uw klacht is opgelost.' Maar ondertussen ziet hij de vuilniszakken voor zijn raam opstapelen. Rob is het helemaal zat. Fons kijkt of hij wel kan doordringen tot de gemeente.

Radar checkt: is dropsiroop van Kruidvat echt gezond?

'Dropsiroop van Kruidvat bevat zoethoutwortel (...). Zoethoutwortel is weldadig en verzachtend voor de keel.' Zo leest het etiket van het middeltje van drogisterij Kruidvat. Maar daarachter komt een asterix met een toelichting: 'Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.' Wat betekent dat? Als deze claim nog niet is bewezen, waarom ligt dropsiroop dan wel al in de schappen van Kruidvat? En zijn er soms risico's van zoethoutwortel? Fons zoekt het voor je uit.

Geen schadevrije jaren bij scooterverzekering 

Al jarenlang rij je schadevrij op je scootertje. Na een rondgang blijkt dat je huidige scooterverzekering relatief duur is, dus tijd om over te stappen.

De nieuwe verzekeraar wil graag bewijs van je schadevrije jaren, alleen wil je huidige verzekeraar dat bewijs niet afgeven. En als je je schadevrije jaren niet kan aantonen, krijg je soms niet die nieuwe aantrekkelijke premie en heeft het geen zin om over te stappen.

Is dit een uitzondering of kan er nog heel wat verbeterd worden aan de registratie van schadevrije jaren bij scooterverzekeringen? Het Verbond van Verzekeraars reageert.

Kijk vanavond om 20.30 uur naar NPO 1.

Fragmenten