toggle menu

Tv-uitzending 05-11-2018

Je hebt een kavel gekocht om een huis op te bouwen. Je geeft de bank opdracht om de eerste factuur aan de aannemer te betalen. De aannemer heeft echter niets ontvangen. En: DELA reageert op de uitzending van Radar Radio van afgelopen zaterdag over vervalste vingerafdrukken van overledenen.

Factuurfraude na aankoop bouwkavel 

Je hebt een kavel gekocht om een huis op te bouwen. Het bedrijf dat de grond bouwklaar maakt, stuurt per post de eerste factuur, €140.000. Een flinke smak geld. Omdat het geld op je spaarrekening staat, geef je de bank opdracht het bedrag over te maken. En dan blijkt dat het bedrijf het geld nooit heeft ontvangen. Na onderzoek kom je er achter dat het rekeningnummer op de factuur veranderd is. Je hebt het enorme bedrag, wat deels spaargeld en deels erfenis was, overgemaakt naar een Roemeen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Je eigen bank en de bank van de Roemeen geven niet thuis en trekken hun handen er vanaf. Je bent wanhopig. Hoe zit het met de zorgplicht van de banken, zijn ze niet verplicht te controleren waar ze het geld naartoe overmaken? Radar zoekt het uit.

Vingerafdrukken op herdenkingssieraden: DELA reageert

DELA gebruikt vervalste vingerafdrukken voor dure herdenkingssieraden, zo zeggen uitvaartmedewerkers tegen Radar. Radar Radio besteedde daar afgelopen zaterdag aandacht aan in de uitzending. Toen wilde DELA niet live reageren, vanavond wel.

Terugluisteren: 'Nabestaanden gedupeerd: vingerafdrukken overledenen deels vervalst'

Fragmenten