Tv-uitzending 14 maart 2022

Wat als de energiebelasting wordt verlaagd naar 9 procent? De overheid overweegt deze optie en Radar rekent uit hoeveel jou dat zou besparen. En verkoopsite Telefoondiscounter levert kostbare toestellen niet. Gedupeerde klanten krijgen niet eens reactie van het bedrijf, dus Fons klopt bij ze aan. 

Telefoondiscounter.nl levert dure telefoons niet | Radar Checkt!

In de mailbox van Radar kwamen de laatste maanden tientallen klachten binnen over Telefoondiscounter.nl, een website voor de verkoop van refurbished smartphones. Alleen krijgen de mensen die een dure telefoon bestellen het apparaat vaak niet binnen. En als ze hun geld terugvragen krijgen ze nul op het rekest. Dus gaat Fons op onderzoek uit. Weet hij de eigenaar van de website te vinden?

Hoeveel besparen we als de overheid de energiebelasting verlaagt?

De stijgende energieprijzen: we worden er allemaal harder en sneller mee geconfronteerd dan we hadden gedacht. De overheid is druk bezig met het smeden van plannen om de schade voor de Nederlanders te beperken. We worden allemaal gecompenseerd en mensen met lage inkomens krijgen misschien op korte termijn extra financiële hulp. Maar ook middeninkomens zullen hard geraakt worden - dat vraagt om nog meer actie. Dus blijft het bij pleisters plakken of komen er structurele oplossingen?

Als je immers kijkt naar de hoeveelheid belasting die Nederlanders betalen op hun energierekening, staan we in Europa met stip op één. Er liggen nu plannen om de belasting te verlagen van 21 procent naar 9 procent, zoals dat in landen om ons heen al is gebeurd. Wat betekent die verlaging concreet voor onze energierekening? Radar rekent het uit en het NIBUD reageert aan tafel.

Fragmenten