45% wil lagere zorgpremie in ruil voor delen medische gegevens

gezondheid-delen-780.jpg

Zou jij gegevens als je bloeddruk, aantal slaapuren en getelde stappen met je zorgverzekeraar willen delen? 45 procent van de Nederlanders is bereid deze persoonlijke informatie af te staan in ruil voor korting op de premie.

In de groep 18-25 jaar is de bereidheid het grootst (59%). Iets meer dan de helft (51%) van de mensen met een laag inkomen willen gezondheidsinformatie delen. De NOS schrijft over het onderzoek (6000 respondenten, uitgevoerd door Multiscope).

Volgen van rijgedrag

In oktober 2015 werd bekend dat verzekeraar Achmea werkt aan een kastje waarmee het rijgedrag kan worden gevolgd. Polishouders die veilig rijden kunnen dan worden beloond met een lagere premie.

Radar vroeg naar aanleiding van dat nieuws op Facebook: Waar kies jij voor? Een lagere premie / Mijn privacy? De reacties waren wisselend.

Zo schrijft Harry: 'Aangezien alles en iedereen toch al alles van je weet dan kan dit er ook nog wel bij. Als je je aan de regels houdt bevordert dit misschien tot een stuk verkeersveiligheid. Als ik er als gepensioneerde ermee kan verdienen zeg ik niet gauw nee. Iedere euro is er één.'

Romane kijkt er anders tegenaan: 'Big Brothter's watching you. Afschuwelijk!!! Kortom: hoe minder je te besteden hebt, deste meer privacy zul je moeten inleveren om financieel te kunnen overleven. Ergo: Privacy kost geld.'

Hoe denk jij erover? Laat het weten in de reacties!

Bron: Radar / NOS