background branding

Patiënten mogen inzage in medisch dossier weigeren

patienten.jpg

Patiënten moeten inzage in hun medisch dossier door de zorgverzekeraar kunnen weigeren. Ook als het gaat om fraudeonderzoek.

Dat stelt de Patiëntenfederatie. De Tweede Kamer vergadert donderdag over inzage in het dossier. Een meerderheid van de Kamer zou, samen met minister Edith Schippers (Volksgezondheid), willen dat zorgverzekeraars patiënten achteraf informeren dat ze in hun dossier hebben gekeken.

Inhoud medisch dossier

In het medisch dossier worden alle patiëntgegevens bewaard. Die gegevens worden vastgelegd door artsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en tandartsen. Het gaat onder meer om onderzoeksuitslagen, röntgenfoto's of verwijsbrieven aan een specialist. Bij ernstige vermoedens van fraude mogen zorgverzekeraars de dossiers inzien.

Fraudeonderzoek door zorgverzekeraars

Maar daar is de Patiëntenfederatie het niet mee eens. Volgens de belangenorganisatie zijn er genoeg andere manieren voor fraudeonderzoek door zorgverzekeraars. De federatie is ook niet bang dat zo'n onderzoek dan niet meer kan. 'Er is geen enkele steekhoudende reden om de patiënt niet vooraf om toestemming te vragen', zegt Dianda Veldman van de patiëntenorganisatie.

Bron: ANP