Radar tv-uitzending 17-10-2022
Als je op zoek bent naar een nieuwe koekenpan, kun je bijna niet om het stempel ‘PFOA-vrij’ heen. Het staat op bijna elke verpakking en het klinkt goed, maar wat betekent het eigenlijk? Radar zoekt het uit. Verder een update over de Hollandse Energie Maatschappij (HEM) dat werkt met gigantische opzegboetes en aandacht voor Centraal Beheer dat bestaande klanten een hogere rente voorschotelt dan nieuwe klanten.
Radar Checkt! Energiemaatschappij HEM rekent opzegboetes van wel 24.000 euro
Een vast contract met variabele tarieven en vervolgens een opzegboete van 15 procent rekenen. Energiemaatschappij HEM doet dat. Gevolg: Mensen moeten bij overstappen boetes tussen de 20.000 en 24.000 euro betalen. Als klanten van de energie cowboy storneren worden ze door agressieve jongens gebeld en wordt gedreigd het maandbedrag verder te verhogen. De toezichthouder Autoriteit Consument en Markt noemt het 'zeer ongebruikelijk', maar ingegrepen wordt er niet. Radar legt minister Jetten het vuur aan de schenen. Want hoe is het mogelijk dat dit soort partijen in Nederland energie mogen leveren?
Centraal Beheer Achmea schotelt bestaande klanten een hogere rente voor dan nieuwe klanten
Bij het verhogen van je hypotheek, omdat je gaat verhuizen of verbouwen, houd je de rente het liefst zo laag mogelijk. Maar Centraal Beheer Achmea werkt hun bestaande klanten hier juist in tegen. Ze rekenen hogere rente voor trouwe klanten ten opzichte van nieuwe klanten en dit mag niet volgens het éénsporig rentebeleid. Vóór de start van dit beleid in 2013 werden klanten gelokt met een mooie rente, maar bleken op de lange termijn duurder uit. Dat mag dus niet meer. Toch omzeilt Centraal Beheer dit beleid door het introduceren van nieuwe hypotheeklabels. Wat vindt de AFM hier eigenlijk van? En hoe verklaart Centraal Beheer Achmea haar werkwijze.
Stempel 'PFOA-vrij' op je koekenpan werkt misleidend
Als je op zoek bent naar een nieuwe koekenpan, kun je niet om het stempel ‘PFOA-vrij’ heen: het staat op bijna elke verpakking. Maar zegt het ook iets over het omstreden PFAS? Uit een Radar-enquête onder ruim 18.000 mensen blijkt dat bijna 1 op de 3 denkt dat 'PFOA-vrij' betekent dat er geen PFAS in de anti-aanbaklaag zit. Daar klopt alleen niets van. PFOA is bovendien al jaren verboden, en experts vinden het daarom vreemd dat het überhaupt op de verpakking staat. In Radar de uitleg.
Twijfels over je slimme meter?
Nu de energieprijzen zo gestegen zijn letten mensen veel meer dan eerder op hun energieverbruik. Dat merkt de redactie van Radar ook, opvallend veel vragen gaan over de slimme meter en of het weergegeven verbruik wel juist is. Afgelopen vrijdag berichtte het Algemeen Dagblad dat 30.000 meters na een steekproef vervangen moeten worden. Hoe zit dit?