Alcohol kopen te makkelijk voor jongeren

alcohol_kopen_780.jpg

In de horeca, sportkantines en via thuisbezorging kunnen jongeren van jonger dan 18 jaar nog altijd gemakkelijk aan alcohol komen. In de winkel is dat wel een stuk lastiger geworden.

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat supermarkten, slijterijen en tabakswinkels zich steeds beter houden aan de de leeftijdsgrens, die in 2014 van 16 naar 18 jaar is gegaan.

Mysterykids

Voor het onderzoek werden 'mysterykids' ingezet: jongeren van 17 jaar die alcohol proberen te kopen, om zo te controleren of verkopers zich aan de regels houden.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek wil Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, dat gelegenheden die zich niet aan de regels houden beter worden gecontroleerd. Ook gaat hij zich beraden op wat hij kan doen om leeftijdscontrole bij thuisbezorging van alcohol standaard én betrouwbaar te maken.

'Verstandig leren drinken' is een misvatting

Volgens onderzoek van het Trimbos Instituut roken, drinken en blowen jongeren steeds minder, mede dankzij de nieuwe wetgeving. De staatssecretaris noemt dat een goede zaak. Wel uit hij zorgen over over ouders, vrienden, broers en zussen die jongeren alcohol verschaffen. 'Ik vraag me af of ouders echt niet weten dat alcohol slecht is voor jongeren die nog in de groei zijn. Het is een misvatting te denken dat er zoiets bestaat als kinderen verstandig leren drinken.'

Bron: ANP