'Audi ontwikkelde sjoemelsoftware'

audi204_780.jpg

De Duitse automaker Audi ontwikkelde al in 1999 software waarmee bepaalde motorfuncties konden worden uitgeschakeld, maar gebruikte deze destijds niet.

De software werd jaren later door moederbedrijf Volkswagen wel ingezet om uitstootwaarden te manipuleren. Dat meldde de Duitse krant Handelsblatt dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Geknoeid

Volkswagen haalde de software jaren na de ontwikkeling van de plank toen ingenieurs niet in staat bleken om de uitstoot van stikstofoxide onder wettelijke drempels te brengen. Het concern uit Wolfsburg gaf in september toe geknoeid te hebben met systemen waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen van dieselauto's wordt gemeten. De auto's kwamen daardoor in tests schoner voor de dag dan ze daadwerkelijk waren.

De grootste autobouwer van Europa manipuleerde de motoren van circa 11 miljoen dieselauto's van verschillende Volkswagenmodellen en een aantal types van dochtermerken Audi, Porsche, Skoda en Seat. Nu dreigt een veelvoud aan boetes en schadeclaims.

Rechter

Volkswagen zei dinsdag echter het niet nodig te vinden dat er komende zomer een versnelde rechtszaak komt in de Verenigde Staten over de 600.000 getroffen Amerikaanse auto's. Het concern moet van een Amerikaanse rechter uiterlijk 21 april met een uitgebreid plan komen hoe het de affaire wil aanpakken, anders dreigen de wagens van de weg gehaald te worden. In Europa werd in december al overeenstemming bereikt met de autoriteiten over het verhelpen van het gesjoemel in 8,5 miljoen getroffen wagens die hier rondrijden.

In Nederland moesten Volkswagen en importeur Pon dinsdag in de rechtszaal verschijnen voor een zitting tegen de Stichting Volkswagenaudiclaim. Die houdt de autobouwer verantwoordelijk voor de verwachte waardevermindering van auto's die zijn betrokken bij het dieselschandaal. Volkswagen verweerde zich tegenover de rechter met de mededeling dat er helemaal geen sprake van schade is en dat het euvel met een kleine software-update verholpen kan worden.

Bron: ANP