background branding

Baas over eigen bedenktijd: vijf dagen termijn bij abortus opgeheven

21062022-abortus.jpg

Vrouwen die een abortus willen plegen, hoeven straks niet meer verplicht vijf dagen te wachten voordat zij hun zwangerschap kunnen afbreken. In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer voor een wetsvoorstel dat PvdA, GroenLinks, VVD en D66 samen indienden en regelt dat deze bedenktijd wordt afgeschaft.

Het wetsvoorstel is met 57 stemmen voor en 17 tegen aangenomen. Het CDA stemde verdeeld. Vier fractieleden stemden voor, de rest tegen. Ook de ChristenUnie, SGP, PVV, Forum voor Democratie en OSF stemden tegen het wetsvoorstel.

De vijf dagen bedenktijd ging in na consultatie bij een arts en was bedoeld om vrouwen een 'weloverwogen en zorgvuldig' besluit te laten nemen over de abortus. Volgens de initiatiefnemers zijn vrouwen echter goed in staat om sneller zo'n beslissing te nemen. Straks mag een vrouw in overleg met een arts zelf bepalen welke bedenktijd nodig is. Dat kan per situatie verschillen.

Hoofdelijke stemming

In de Tweede Kamer werd in februari hoofdelijk gestemd over deze vrije kwestie, waarin ze zelf hun stem konden bepalen. Normaliter stemmen fracties gezamenlijk. De coalitie stemde verdeeld, want CDA en CU waren tegen. Ook binnen partijen stemden niet alle fractieleden voor het initiatiefvoorstel. Bij de VVD waren er twee tegenstemmers. Ook de PVV was verdeeld. Uiteindelijk waren 101 Tweede Kamerleden voor het wetsvoorstel en 38 tegen.

De wetswijziging gaat naar verwachting op 1 januari 2023 in.

'Belangrijke stap voor de vrijheid van vrouwen'

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte is erg blij dat de wet is aangenomen, stelt hij in een reactie. 'Vrouwen kunnen prima zelf samen met de arts bedenken hoeveel tijd ze nodig hebben om een besluit te nemen. Dat hoeft de overheid niet voor de vrouw te doen. Dit was de enige wettelijke bedenktijd voor een medische handeling, en het is goed dat die nu geschrapt wordt.'

Ook VVD, PvdA en GroenLinks reageren verheugd. 'Dit is een belangrijke stap voor de vrijheid van vrouwen. Een vrouw heeft geen verplichte bedenktijd nodig om een weloverwogen en zorgvuldig besluit over haar eigen lichaam te nemen', twittert VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans.

'Goed dat vrouwen nu zelf in overleg met hun arts kunnen bepalen wat zij nodig hebben', laat PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken op Twitter weten. 'Wat een bijzonder moment. Meer dan twee derde van de Eerste Kamerleden stemde voor onze initiatiefwet beraadtermijn abortus', twittert GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.

Bron: ANP