Bol.com zal voortaan duidelijk informeren wie de verkoper is

14042020 bolcom1.jpg

Webwinkel bol.com zal voortaan duidelijk informeren wie de verkoper is van een product. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de webshop onlangs gewezen op deze plicht, nadat Radar de kwestie aankaartte. Het platform biedt namelijk ook externe partijen de mogelijkheid om via hun site producten te verkopen. 

Hierdoor is het niet altijd duidelijk bij wie de consument terecht kan in het geval van bijvoorbeeld leveringsproblemen. De autoriteit ontving veel klachten hieromtrent.

'Van het kastje naar de muur'

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM is blij met dit resultaat. 'Wie zij kunnen aanspreken is belangrijk voor consumenten. Om te voorkomen dat de consument van het kastje naar de muur wordt gestuurd, is bol.com daarover nu duidelijk op zijn website. Dit is een mooi resultaat voor consumenten.' De autoriteit roept andere platforms op ook deze duidelijkheid te bieden en zal hier actief op controleren.

Uitgangspunten

De ACM wil niet alleen dat bol.com duidelijkheid biedt over het feit dat de website een platform is waarop verschillende verkopers actief zijn, maar ook over hun eigen rol.

'Voor de consument moet altijd duidelijk zijn wat zijn rechten zijn en wie hij daarop kan aanspreken. Daarbij is van belang dat consumenten weten met wie zij een overeenkomst sluiten: met het platform of met een ander verkoper op het platform? Zo weet de consument voordat hij iets koopt bij wie hij terecht kan als het product bijvoorbeeld niet of ondeugdelijk geleverd wordt.'

Daarnaast dient de webwinkel ook afspraken te maken met andere verkopers op het platform over de voorwaarden die zij hanteren bij hun verkopen. 'Op deze manier zijn consumenten beter beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken', aldus de autoriteit.

Polluitslag Radar

Radar deed onlangs onderzoek naar onduidelijkheid bij verkoop door derden via webshops. Uit dit onderzoek blijkt dat het voor negen op de tien deelnemers onduidelijk is waar je met problemen kunt aankloppen als je via een webwinkel iets bestelt wat eigenlijk van een andere verkoper komt.

Bron: ACM