Dit zijn de voor- en nadelen van een fiets leasen via je werkgever

17092020 elektrische fiets.jpg

Wil je een fiets of een e-bike leasen via je werkgever? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen. Radar zet ze op een rijtje op basis van informatie van de ANWB.

De nieuwe leaseregeling voor fietsen is er sinds begin 2020. Hierdoor is het aantrekkelijker om eventueel naar je werk te fietsen en een fiets te leasen voor een vast bedrag per maand.

Voordelen fiets leasen

Een e-bike is een grote uitgave. Als je de fiets echter least, hoef je niet in één keer al het geld op te hoesten. Daarnaast betaal je bij lease geen reparatie- en onderhoudskosten. Ook is de fiets verzekerd.

Voor je leasefiets wordt er een bedrag opgeteld bij je inkomen, waarover je belasting betaalt. Voor zo'n fiets is dat zeven procent van de waarde. Een doorsnee fiets kost dan een paar euro per maand. Hier kun je lezen hoe het precies zit met de bijtelling.

Een ander voordeel is dat de nieuwe leaseregeling minder ingewikkeld is. Je hoeft niet langer het precieze aantal kilometers aan privégebruik bij te houden.

Nadelen fiets leasen

Uiteraard zijn er niet alleen voordelen. Het addertje onder het gras, zoals de ANWB het noemt, is dat je je reiskostenvergoeding/kilometervergoeding kwijtraakt voor de dagen dat je met de leasefiets naar werk gaat. Deze vergoeding kan variëren van enkele tientjes tot meer dan 100 euro per maand. Dit bedrag loop je dus mis, terwijl je wel een maandelijkse bijtelling moet betalen.

Het kan in jouw geval zodoende gunstiger zijn om je huidige reiskostenvergoeding te behouden. Maar je kunt je vergoeding ook gebruiken om zelf een e-bike te kopen of privé te leasen. Jij bepaalt namelijk hoe je de kilometervergoeding gebruikt. 'Onthoud wel dat werkgevers niet verplicht zijn een kilometervergoeding te bieden en in sommige gevallen er ook een minimale en maximale afstand geldt', aldus de ANWB. Je kunt de rekentool van de Fietsersbond gebruiken om te kijken wanneer een leasefiets gunstiger is.

Daarnaast wijst het Nibud op het volgende: 'Het blijft een abonnement. Bedenk bij ieder abonnement dat je afsluit: in feite ga je met leasen een lening aan, met alle risico’s van dien.'

Onbelaste kilometervergoeding toch behouden?

De ANWB meldt dat je in sommige gevallen tóch de onbelaste kilometervergoeding kunt behouden. Als je bijvoorbeeld drie dagen op de leasefiets naar werk gaat en twee dagen met de auto of het openbaar vervoer, dan mag je werkgever over die twee dagen onbelaste kilometervergoeding uitkeren.

Het ministerie van Financiën heeft echter bepaald dat je alleen aanspraak kunt maken op die onbelaste kilometervergoeding, als je kunt aantonen dat je een aantal dagen met een alternatief vervoersmiddel reist. 'Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om deze aannemelijkheid vorm te geven.' Laat je dus goed informeren over de fietslease-regeling van je werkgever.

Komt iedereen in aanmerking voor een leasefiets?

Helaas niet, je werkgever moet de optie aanbieden. Soms bieden werkgevers andere regelingen aan, een fietsplan via de werkkostenregeling bijvoorbeeld. Je werkgever mag 1,2 procent van je loon besteden aan belastingvrije extra's via deze regeling. Je kunt zodoende een vergoeding krijgen voor de fiets waarover geen belasting betaald hoeft te worden. Je werkgever mag ieder jaar maar een bepaald percentage zaken voor belastingvrije vergoedingen gebruiken.

'In veel gevallen valt de fiets echter niet langer hieronder, omdat dat flink op het totale budget drukt. Informeer bij je werkgever wat bij jullie het beleid is. Blijft de fiets eigendom van je werkgever en gebruik je hem alleen voor woon-werkverkeer, dan betaal je hierover geen belasting', aldus de Consumentenbond.