Elektrische auto haalt beloofde actieradius niet, hoe kan dat?

actieradius-elektrische-auto-25022021.jpg

Met de actieradius van een elektrische auto wordt aangegeven hoeveel kilometer je op een volle accu kunt rijden. Het blijkt alleen dat de actieradius die fabrikanten opgeven vaak optimistisch is en niet altijd wordt gehaald. Maar wat kun je dan als consument precies verwachten van het opgegeven bereik van een elektrische auto?

'Ik heb een Mini Cooper S Electric gekocht en de beloofde actieradius van 234 kilometer is nog nooit behaald. De actieradius is op z'n hoogst op 165 kilometer uitgekomen', laat een consument ons weten. Hoe kan dit?

'Beloofde' actieradius is niet representatief

'Wat fabrikanten als actieradius opgeven is op basis van de zogenaamde WLTP-norm', zegt Dirk van den Blink, expert in elektrische auto's. De WLPT is een Europese meetmethode voor onder andere het bereik van elektrische auto's. 'Maar deze is niet echt representatief voor het daadwerkelijke bereik van een auto. De opgegeven actieradius valt hierdoor vaak hoger uit.'

Als je dus in de specificaties van een auto een bepaalde actieradius ziet staan, weet je dat dit op basis van de WLPT is. 'Fabrikanten moeten deze norm vermelden, en mogen ook geen andere cijfers opgeven.' 

Het probleem is dus dat je niet blind af kunt gaan op de opgegeven actieradius, maar waar moet je dan wel op letten?

Kijk naar de capaciteit van de accu

De capaciteit van een accu wordt aangegeven met het aantal kilowattuur (kWh). Volgens Van den Blink is het dus handig om naar het aantal kWh te kijken en auto's op basis hiervan te vergelijken.

Hij voegt eraan toe dat het soort auto hierbij ook een rol speelt, zwaardere auto's verbruiken namelijk meer. Als de accu van een SUV dezelfde capaciteit heeft als die van een kleinere auto, weet je dat je met de SUV minder ver zult komen. 

Zoek praktische actieradius op in database

Wil je een betere indicatie van de actieradius van een bepaalde auto? Dan kun je die even opzoeken in de EV-database. Volgens Van den Blink worden hier reële indicaties van de actieradius gegeven.

actieradius-zomerwinter-02032021.jpg
Praktische actieradius van een Mini Cooper S Electric. Bron: EV-databa

Op bovenstaande afbeelding zie je de praktische actieradius van een Mini Cooper S Electric. Mini Cooper vermeldt zelf een actieradius van 234 kilometer op basis van de WLTP; de EV-database schat de gemiddelde actieradius op 185, met uitschieters naar boven en beneden afhankelijk van de situatie. 

Externe factoren hebben invloed op actieradius

Zoals je op de afbeeldingen van de praktische actieradius van de Mini Cooper kunt zien, zijn er een aantal factoren die je bereik (negatief) kunnen beïnvloeden. De weersomstandigheden zijn hiervan de belangrijkste. 'Zomers zal een elektrische auto aanzienlijk zuiniger zijn. Dat kan zo 20 tot 25 procent schelen ten opzichte van het verbruik in de winter', zegt Van den Blink. Volgens de ANWB presteren accu's het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. 

Dat je minder ver kunt rijden in de winter komt doordat accu's minder efficiënt werken bij kou. Daarbij wordt de verwarming van je elektrische auto niet gecreëerd uit restwarmte, zoals bij een benzineauto, maar komt dit rechtstreeks uit de accu. Hierdoor lever je ook in op rijbereik. 

Bij een hogere snelheid, zoals op de snelweg, ga je relatief ook meer inleveren op je actieradius. 'Bij een benzineauto doet dit er ook toe, maar bij een elektromotor is dit nog iets meer van invloed.' In de stad en in files rijd je dan weer zuiniger met een elektrische auto. 

Actieradius is geen vaststaand cijfer

Het is dus goed om je er bewust van te zijn dat de actieradius geen vast gegeven is. Verschillende factoren bepalen hoe ver je kunt rijden en de actieradius kan dus per situatie anders zijn, ook als je het getal uit de ev-database hebt gehaald.