Foodwatch klaagt over kleurstoffen bij NVWA

kleurstoffen_800.jpg

Na een e-mailactie tegen omstreden kleurstoffen in producten die bij Albert Heijn en Jumbo in de schappen staan, heeft foodwatch ook een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Het gaat in de klacht over veertien producten, zoals bakproducten, zoutjes, mayonaise en sambal, waar geen veiligheidswaarschuwing op staat.

Als een van de kleurstoffen onder de nummers E102, E104, E110, E122, E124 of E129 in een product zit, zou op de verpakking het volgende moeten staan: 'Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden', aldus foodwatch. Bij de producten in de twee supermarktketens zou die waarschuwing vaak ontbreken.

Helemaal verdwijnen

Het liefst ziet de voedselwaakhond de kleurstoffen helemaal verdwijnen. 'Bij twijfel over de veiligheid ervan, moeten deze stoffen van de Europese markt geweerd worden.' De kleurstoffen worden wel de 'Southampton Six' genoemd, omdat onderzoek van de universiteit in die Engelse stad uitwees dat ze hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.

Eerder deze week begon foodwatch al een e-mailactie om Albert Heijn en Jumbo ertoe te bewegen de producten waarin één of meer van de Southampton Six in zitten, uit de schappen te halen.

Bron: ANP