Minder vaak E-nummers op voedselverpakking

etiket_lezen_supermarkt800.jpg

Producenten zetten vaker E-nummers niet op de verpakking, terwijl deze wel in het product zitten.

E-nummers zijn hulpstoffen die door Europa zijn goedgekeurd, zoals conserveermiddelen en kleurstoffen. Om de consument te garanderen dat de E-nummers veilig zijn is er een systeem ontwikkeld waarin de stoffen worden geregistreerd en gecontroleerd.

De E-nummers hebben ondanks de controle een slecht imago gekregen onder consumenten. Dit is voor producenten een reden om de hulpstoffen niet meer als E-nummer op de verpakking te vermelden.

‘Consumenten tonen meer interesse’

Ook Unilever laat E-nummers indien mogelijk weg. Wanneer een product een E-nummer bevat, wordt deze het liefst bij de naam van de hulpstof zelf genoemd. ‘Rodepeperextract is uitstekend te begrijpen voor de consument en we zetten het dus eerder zó op de verpakking dan als E160c’, aldus een woordvoerder. Nu consumenten steeds meer interesse tonen voor het lezen en begrijpen van ingrediënten, laat ook Nestlé weten hun lijst onder handen te nemen.

Deskundigen denken dat deze beweging steeds sneller zal gaan. Het verwijderen van de E-nummer zorgt ervoor dat de consument de bevestiging krijgen dat er iets niet klopt met de hulpstoffen. Dit moedigt producenten aan om de E-nummers te verwijderen.

 

Bron: Het Parool