background branding

'Portiegroottes op verpakkingen zijn verwarrend'

twix_780.jpg

Voor soortgelijke producten gebruiken fabrikanten vaak verschillende portiegroottes en het Voedingscentrum, de brancheorganisatie FNLI en de stichting ‘Ik-Kies-Bewust’ hebben ook ieder een eigen lijst met richtlijnen voor portiegroottes.

De Consumentenbond wil dat óf alle portievermeldingen verdwijnen óf dat er één richtlijn komt waar alle fabrikanten zich aan houden.

 

Fabrikanten mogen zelf bepalen of ze de voedingswaarde per portie op de verpakking vermelden en hoe groot zo’n portie is. Een Twix bevat twee repen, maar op de verpakking staat dat één reep een portie is. In een pakje Sultana’s zitten drie biscuits, maar een portie is bij Sultana één koekje, terwijl Jumbo bij soortgelijke fruitbiscuits alle drie de koekjes als één portie beschouwt.

Chaos en onrealistisch

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Consumenten storen zich aan de chaos van portievermeldingen. Ook vinden ze bij sommige producten een portievermelding onrealistisch, zoals bij chips. Volgens de verpakking is een portie een handje vol, terwijl in werkelijkheid al snel de hele verpakking leeg gaat.'

'Kijk naar voedingswaarde per 100 gram'

De Consumentenbond vroeg een panel van ruim 2800 consumenten wat zij als een portie beschouwen. De meningen hierover liepen sterk uiteen. Sommige consumenten vinden één visstick een portie, terwijl anderen drie of vijf stuks als een portie zien. Tweederde van de panelleden checkt de voedingswaarde per portie.

Consumenten die producten met elkaar willen vergelijken, kunnen het beste naar de voedingswaarde per 100 gram kijken. Dit moet verplicht op alle verpakkingen staan.

Bron: Consumentenbond