Is een luchtkoeler een goed alternatief voor een mobiele airco?

aircooler.jpg

Is een luchtkoeler een goed alternatief voor een mobiele airco? Dat vraagt iemand zich tijdens deze warme dagen af op het Radar-forum. Dat verschilt per situatie, dus zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Luchtkoeler heeft geen afvoerslang

Om te bepalen of het voor jou een goed alternatief is, moet je weten wat de verschillen zijn tussen een luchtkoeler en een mobiele airco. In het kort: een luchtkoeler werkt met koud water dat je moet bijvullen. De daadwerkelijke temperatuur in de ruimte zakt amper en is niet in te stellen.

Omdat een luchtkoeler de lucht vochtiger maakt, is de werking bij benauwd weer minder goed. In Nederland is de lucht tijdens een hittegolf namelijk vaak al erg vochtig, aldus de Volkskrant. Vanwege de vochtige lucht, is het verstandig om tijdens het gebruik van de koeler een raam open te zetten. Voordeel is wel dat je bij een luchtkoeler geen afvoerslang naar buiten hoeft te hangen.

Ontvang jij onze gratis nieuwsbrief al?

Mobiele airco slecht voor milieu

Een mobiele airco werkt niet met water, maar met koelvloeistof. Met deze vloeistof wordt warmte uit de lucht gehaald die vervolgens weer in de kamer wordt geblazen. 

Bij een mobiele airco kun je wél zelf de gewenste kamertemperatuur instellen. Dat tot zeker 10 graden lager dan de temperatuur in huis, ongeacht hoe vochtig het buiten is. Wel moet er een afvoerslang naar buiten worden gehangen.  

Welk apparaat past bij jou?

Als je puur kijkt naar functionaliteit, dan klinkt een airco waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker. Maar: luchtkoelers zijn aanzienlijk goedkoper en gebruiken een stuk minder energie.  Ook bevatten ze geen koelvloeistoffen die een grote klimaatimpact kunnen hebben als ze vrijkomen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de airco beschadigd raakt.

De belangrijkste voor- en nadelen van een luchtkoeler ten opzichte van een mobiele airco op een rij:

Voordelen luchtkoeler

  • Een luchtkoeler is een stuk goedkoper dan een airco en gebruikt minder stroom.
  • Je hoeft geen slang naar buiten te hangen, bij een mobiele airco wel.

Nadelen luchtkoeler

  • Bij een mobiele airco kun je de temperatuur instellen, bij een luchtkoeler niet.
  • De temperatuur gaat bij een luchtkoeler beperkt omlaag, bij een airco tot zeker 10 graden.
Meer over