Kabinet: vluchtvoucher is geldig alternatief voor vergoeding

vliegvoucher-alternatief-31032020.jpg

Wanneer je vlucht vanwege de huidige coronacrisis is geannuleerd, is het toegestaan als de vliegtuigmaatschappij je alleen een voucher aanbiedt. De vliegtuigmaatschappij hoeft je dus niet je geld terug te geven. Dit stelt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Let op: deze informatie is mogelijk verouderd. Kijk hier voor actuele informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Bekijk ook de website van het RIVM voor de actuele stand van zaken. 

Normaal gesproken moet een vliegmaatschappij een alternatieve vlucht aanbieden of de kosten van het vliegticket terugbetalen. Doordat de luchtvaart hard geraakt wordt door de coronacrisis, gelden echter andere regels. 

Volgens de minister zijn er honderdduizenden vluchten die niet door kunnen gaan. Als luchtvaartmaatschappijen deze allemaal terug moeten betalen, doet dit ze de das om. Ook omdat tegelijkertijd het aantal boekingen hard terugloopt, aldus de minister.

Voorwaarden voucher

De minister stelt wel een aantal voorwaarden aan de beleidswijziging:

  • De vouchers mogen maximaal twaalf maanden geldig zijn.
  • Als passagiers (een deel van) de voucher niet gebruiken, moeten ze dat na twaalf maanden uitbetaald krijgen. 
  • Vliegtuigmaatschappijen moeten zelf het initiatief nemen om tot uitbetaling over te gaan. Hier moeten ze helder over communiceren met hun klanten. 

De vouchers mogen maximaal twaalf maanden geldig zijn.

Als passagiers (een deel van) de voucher niet gebruiken, moeten ze dat na twaalf maanden uitbetaald krijgen. 

Vliegtuigmaatschappijen moeten zelf het initiatief nemen om tot uitbetaling over te gaan. Hier moeten ze helder over communiceren met hun klanten. 

'Het kabinet vindt het tijdelijk gebruik van vouchers een acceptabel alternatief, omdat een passagier het recht behoudt op terugbetaling van diens ticket, en er wordt voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen in nog grotere financiële nood komen', schrijft Van Nieuwenhuizen in de brief.

De beleidsregel zal van toepassing zijn tot en met 30 juni 2020. Te zijner tijd bekijk ik of verlenging nodig is.

Bron: NU.nl / Rijksoverheid