Let op! Klimaatschade aan je woning lang niet altijd verzekerd

Je huis is verzakt door het gevolg van een hete zomer of overstroomt door het overlopen van een rivier. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met klimaatschade, maar dit is lang niet altijd verzekerbaar. Radar zoekt uit: wat is nu wel en niet verzekerd?

Uit een enquête van Radar blijkt namelijk dat niet iedereen hiervan op de hoogte is. Zo dacht 68 procent gedekt te zijn voor schade door een overstroming met een woonverzekering, terwijl dit niet altijd het geval is. De enquête is ingevuld door ruim 13.000 testpanelleden. Je kunt de volledige uitslag hier lezen. 

Verzekering

In Nederland kun je voor je huis een inboedel- en opstalverzekering afsluiten. Bij een opstalverzekering verzeker je je woning en alles wat aan je woning vast zit. Bij een inboedelverzekering gaat het om de losse spullen in je huis. Wat heel veel mensen alleen niet weten is dat schade, veroorzaakt door klimaatverandering, hier vaak niet bij inbegrepen is. 

Overstromingen

Neem bijvoorbeeld overstromingen. In Nederland hebben we primaire waterkeringen. Dit zijn alle dijken, sluizen en waterkeringen die ervoor moeten zorgen dat het water van de grote rivieren (de Maas, Rijn en de Waal) en het water uit de Noordzee, de Waddenzee, het IJssel- en Markermeer niet overstromen. Gaat het toch mis en het water dringt je huis binnen, dan wordt deze schade niet vergoed. Als het gaat om een overstroming van kleine rivieren, sloten en meren (de zogenaamde secundaire waterkering), die worden wel door sommige verzekeraars gedekt.

Uitzonderingen overstromingen

Dan zijn er nog wat uitzonderingen waar je op kunt letten in je polisvoorwaarden. Stel: je bent niet verzekerd voor secundaire waterkeringen. Dan kan het zijn dat je verzekeraar toch de schade dekt, namelijk als de oorzaak neerslag is en niet een dijkdoorbraak bijvoorbeeld. Let op! Als het water van een primaire en secundaire waterkering zich mengt, kan het zijn dat je verzekeraar dit niet dekt.

Verzakte huizen

Door periode van droogte kan het grondwaterpeil zakken en hierdoor kunnen veen- en kleilagen inklinken. Dit kan zorgen voor scheuren in muren en gevels, maar ook paalrot kan ontstaan bij houten funderingen. In Nederland dreigen hierdoor 800.000 huizen te verzakken als gevolg van de droogte. De gemiddelde schadelast per woning is 64.000 euro.

Uit de enquête van Radar blijkt dat 48 procent van de consumenten denkt verzekerd te zijn tegen deze verzakkingen, maar dat is niet het geval. Je kunt je hier als consument niet tegen verzekeren. Hoewel er in 2016 nog enkele aanbieders waren die dit deden, is er op dit moment geen enkele.                                                                    

Forumreacties

11
  • Door Radar

Je huis is verzakt door het gevolg van een hete zomer of overstroomt door het overlopen van een rivier. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met klimaatschade, maar dit is lang niet altijd verzekerbaar. Heb jij weleens schade gehad aan je woning door het klimaat? Je kunt de Radar-uitzending van maandag 7 februari 2022 hier terugkijken: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/let-op-klimaatschade-aan-je-woning-lang-niet-altijd-verzekerd/

  • Door jonis

Klimaatveranderingen zijn een natuurlijk iets en is van alle tijden. Als het te droog is ligt het aan de klimaatverandering en als er teveel regen valt ook. Een goed onderhouden woning kan tegen weer en wind maar vaak wordt dat onderhoud op zijn beloop gelaten en bij schade ligt het aan de klimaatsveranderingen. Wat is eigenlijk klimaatschade aan een woning is dat verf die in de zon verkleurt of buitenmuren die door hevige regenval verzadigd met vocht raken. Daarbij is klimaatschade geen mooi woord om achterstallig onderhoud als excuus te gebruiken.
Als de geul overloopt hou je dat niet tegen met goed onderhoud van je woning. Bij mij zelf in de regio worden tal van waterbuffers vervangen en hopelijk up to date naar nieuwe norm. Desalniettemin staat mijn huis droog, maar 2 straten verder ziet de waterloop er voor de mensen echt anders uit met de stortbui van afgelopen jaar toen alles op de plek bleef hangen.

  • Door J. Deltoer

Wat een fantastisch politiek correct woke onderwerp. Ik heb inderdaad best wel wat klimaatschade in mijn huis als gevolg van optrekkend vocht. Waar kan ik dat declareren? Rutte.? NPO? Shell? Of gewoon de schuld van Wildets?