Mogelijk rechtsgang om korrels in kunstgras

rubberkorrels_180217_780.jpg

Het Amersfoortse letselschadekantoor SAP wil een proefproces voeren over de omstreden rubberkorrels in kunstgras. Donderdag heeft het kantoor als eerste de gemeente Amersfoort gemaand, meldt het AD.

Als de gemeente Amersfoort niet binnen twee weken toezegt de korrels weg te halen, dan wordt de gang naar de rechter gemaakt. Raadsman Martin de Witte stelt dat alle gemeenten met kunstgrasvelden met de rubberkorrels verplicht zijn te saneren nu keer op keer de discussie over mogelijke gezondheidsgevaren oplaait. Hij verwijst daarbij naar het zogeheten voorzorgsbeginsel in de Verklaring van Rio uit 1992 die door de Europese Unie is omarmd.

GGD: velden zijn veilig

GGD GHOR, de koepelorganisatie van GGD's, zegt dat sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels veilig is. De risico's zijn zo klein dat er verantwoord kan worden gevoetbald, zegt de organisatie in een reactie op een uitzending van Zembla, eerder deze week.

In de uitzending werd gemeld dat de stoffen in de rubberkorrels misschien toch gezondheidseffecten hebben. Onderzoekers zeiden dat na tests met zebravisjes en zebravisembryo's in water waarin de korrels hadden gelegen. Daaruit bleek dat de embryo's doodgingen en de visjes gedragsverandering vertoonden.

Maatschappelijke onrust

Dat onderzoek is nog lang niet ver genoeg gevorderd om uitspraken over onveiligheid te rechtvaardigen, aldus GGD GHOR. De dienst vindt het jammer dat er nu door een academische discussie mogelijk toch weer maatschappelijke onrust ontstaat, terwijl dat niet nodig is.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad