Nog geen kerstboom? Zo kies je de juiste en houd je hem mooi tot kerst

Kerstboom

Er zijn allerlei soorten kerstbomen, zoals de Nordmannspar, de fijnspar, de blauwspar en de douglasspar. Hoe kies je uit al deze bomen de beste? En hoe zorg je ervoor dat hij met kerst nog mooi is?

Welke boom past bij jou?

Wie een boom wil die zijn naalden goed vasthoudt en niet prikt, doet er goed aan om een Nordmann te kopen. Ook de blauwspar is naaldvast, alleen de naalden prikken iets meer dan die van de Nordmann. 

De fijnspar laat zijn naalden juist sneller vallen, waardoor de kans groter is dat hij rond kerst al ver kaal is. Het voordeel van de fijnspar is dat hij een sterke dennegeur heeft. 

Heb je een wat kleinere woonkamer? Dan zou je kunnen kiezen voor een Japanse zilverspar. Deze zijn iets kleiner, verliezen hun naalden niet snel en prikken nauwelijks. 

Kerstboom met of zonder kluit?

Heeft je boom een kluit? Dan behoudt hij over het algemeen beter zijn naalden. Dit geldt wel alleen als de kluit even zwaar is als de boom zelf. Met dit trucje kun je daarachter komen: houdt de boom horizontaal en pak hem net boven de kluit vast.  Blijft hij in balans? Dan is de kluit net zo zwaar als de boom. 

Zo zorg je ervoor dat je boom lang mooi blijft

Als je eenmaal een boom gekozen hebt, wil je natuurlijk ook dat deze rond kerst nog steeds mooi is. Om je boom zo lang mogelijk goed te houden, heeft Radar verschillende tips: 

  • geef je boom water. Als je een boom zonder kluit hebt, zaag dan een stukje van de onderkant of boor een gat onder in de stam. Dat kan hij alsnog goed water opzuigen. 
  • Zet je boom eerst in de schuur, voordat je hem naar binnen haalt. Op die manier kan je boom wennen aan het temperatuurverschil. 
  • Gebruik speciale plantenvoeding voor kerstbomen. 
  • Zet je boom niet naast de verwarming of in de buurt van direct zonlicht. Dan droogt hij namelijk sneller uit. 
  • Gebruik geen nepsneeuw. Hoewel dit er leuk uit kan zien, is het niet altijd goed voor je boom. 

Kun je beter voor een kunstkerstboom gaan?

Wie helemaal geen vallende naalden in huis wil, kan natuurlijk ook voor een kunstkerstboom kiezen. Ook uit duurzaamheidsoverwegingen zou je ervoor kunnen kiezen om een neppe kerstboom te kopen. 

In eerste instantie zorgt zo’n boom voor meer milieubelasting, omdat het produceren en recyclen veel energie kost. Maar omdat zo’n boom jarenlang goed blijft, kan het toch duurzamer zijn dan elk jaar een echte kerstboom kopen. Je moet hem dan wel minimaal zes jaar gebruiken. Heel veel duurzamer is deze optie dus niet. 

Je kunt ook een kerstboom huren

Wie de kerstsfeer helemaal duurzaam wil aanpakken, kan ook een kerstboom huren. Hiervoor zijn verschillende initiatieven die allemaal via hetzelfde principe werken: je huurt een kerstboom, je verzorgt hem en je brengt hem weer terug. Zij planten hem dan weer in de grond en verzorgen hem, zodat je hem een jaar later weer op kunt halen. Op die manier kun je vijf jaar doen met dezelfde boom.