background branding

NVWA: Onbekend pakketje met plantenzaad ontvangen? Meld dit direct

11092020-plantenzaadjes via de post.jpeg

Valt er ongevraagd een onbekend pakketje op de mat waarvan de inhoud lijkt op plantenzaadjes? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en gooi het direct bij het restafval. 

De NVWA heeft de postpakketjes met plantenzaad in september dit jaar samen met de douane aangetroffen op Schiphol. 

Postpakketjes van buiten de Europese Unie

Volgens de NVWA zijn de pakketjes met het onbekende plantenmateriaal verzonden vanuit webshops buiten de Europese Unie. In Duitsland en België hebben mensen deze zaadpakketten al ongevraagd via de post ontvangen.

Om de postpakketjes in Nederland te onderscheppen, voert de NVWA samen met de douane controles uit op Schiphol. De pakketjes die daar zijn gevonden, zijn niet bestemd voor Nederlandse geadresseerden. 

Pakketje ontvangen? Zo kun je dit melden

Het lijkt erop dat Nederlandse consumenten dit soort ongewenste pakketjes nog niet hebben ontvangen. Ontvang je toch een pakketje met plantenzaad? Dan luidt het dringende advies deze zaadjes niet te planten om de verspreiding van eventuele plantenziektes te voorkomen. 

Ook vraagt de NVWA om de ontvangst van zo'n ongevraagd postpakketje zo snel mogelijk te melden via dit formulier. Vervolgens kun je het pakketje bij het restafval weggooien. Het restafval wordt verwerkt door middel van verbranding.

Bron foto: Twitter Voedselagentschap