Opgelet: Lek in Microsoft Word

word-bestand-10-04-780.jpg

Maak jij gebruik van Microsoft Word? In het programma zit een beveiligingslek waardoor kwaadwillenden malware kunnen downloaden. Waar moet je op letten?

Onderzoekers van beveiligingsbedrijven FireEye en McAfee maken melding van het lek. Volgens de experts kan kwaadaardige software worden geïnstalleerd door het openen van een Wordbestand. Zo'n Wordbestand kan bijvoorbeeld als bijlage in een mail worden verstuurd.

Kwaadaardige software gedownload

Als een nietsvermoedende gebruiker een Worddocument opent kan de malware contact maken met de server van de aanvaller. Er wordt dan kwaadaardige software gedownload die ongemerkt meerdere malware-varianten installeert.

McAfee vindt het vooral opvallend dat het lek lijkt voor te komen in vrijwel alle versies van Word: ook in de nieuwste versie Office 2016 op Windows 10.

Wat kun je doen?

Doorgaans brengt Microsoft op dinsdagen een nieuwe beveiligingsupdate uit. Houd je systeem dus up-to-date.

En tot het lek is gedicht raadt McAfee Officegebruikers aan geen onbekende Officebestanden te openen. Mocht je een Worddocument toch willen openen, gebruik dan in ieder geval de beveiligde weergave. Dit is een modus waarin je alleen kunt lezen en geen aanpassingen kunt doen.

Update woensdag 12 april: Tweakers meldt: lek is dicht

Technologiewebsite Tweakers meldt woensdag dat er een nieuwe beveiligingsupdate is uitgebracht waarin het lek is gedicht. Het blijft overigens wel verstandig om voorzichtig te zijn met het openen van bestanden van onbekende afzenders.

Bron: Tweakers / Microsoft / Nu.nl