Oplichters aan de telefoon: zo klinkt dat

Er zouden allerlei alarmbellen moeten gaan rinkelen als je door iemand met een Indiaas accent gebeld wordt die zegt van Microsoft te zijn. De medewerker zegt dat je computer gevaar loopt of dat je gehackt bent. We laten een bizarre opname horen met een oplichter die zich voordoet als medewerker van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft.

Oplichting per telefoon bestaat in verschillende vormen. Het kan zijn dat je iemand aan de lijn krijgt die uit is op je geld. Dit kan op een directe manier gebeuren, met een boete of incasso, maar ook indirect, door je (bank)gegevens buit te maken. In het laatstgenoemde geval gaat het om telefoonphishing: een variant op de bekende phishingmails.

Gebeld door nepmedewerker

Wouter de Vries werd gebeld door zo'n nepmedewerker en besloot het gesprek op te nemen. De medewerker noemt allerlei persoonlijke gegevens op van Wouter en probeert daarmee de indruk te wekken dat de medewerker echt namens Microsoft belt. Dat is natuurlijk niet zo. Consumenten worden al jaren door callcenters in het buitenland gebeld waar mensen zich moeten voordoen als medewerker van Microsoft. De bellers proberen vervolgens toegang te krijgen tot je computer en je op die manier geld afhandig te maken.

'You are a liar'

De Vries merkt op dat hij helemaal geen computer heeft met een product van Microsoft. De telefoniste maakt De Vries vervolgens uit voor leugenaar. Bizar, want dat zou een echte medewerker van Microsoft nooit doen.

Insteek is altijd hetzelfde

Microsoftoplichters bellen altijd met dezelfde redenen. 'Je computer is kapot en dat moet opgelost worden of je bent gehackt', zegt cybercrime-onderzoeker Elmer Lastdrager van de Universiteit Twente. 'Ook 'u heeft nog geen upgrade voor Windows 10' of 'via uw computer zou naar kinderporno gekeken worden' blijken veelgehoorde excuses te zijn om te bellen naar Nederlanders.'

Wat vindt Microsoft van dit soort telefoontjes?

Hans Bos is National Technology Officer bij Microsoft Nederland. Hij zegt dat het niet wenselijk is en Microsoft heeft er veel last van. Hij adviseert om direct op te hangen en de politie te bellen. 'Ze bellen wereldwijd, willen malware installeren en geld afnemen. Dat is iets voor de politie.' Bos geeft aan dat Microsoft nooit belt. Radar waarschuwde al eerder voor telefoontjes van zogenaamde Microsoftmedewerkers. Lees daar hier en hier meer over.

Wat is het advies?

'Ophangen', zegt Lastdrager. 'Er is geen Bel-me-niet-Register in India. Je moet geen actie ondernemen op je computer, niet naar een website gaan, niets installeren.'

Onderzoek

Radar deed onderzoek onder leden van het Radar Testpanel. Ruim 34.000 deelnemers deden mee. De helft van de respondenten heeft een persoon (49%) of een bandje (3%) aan de lijn gekregen, niet zelden iemand die in het Engels of een andere vreemde taal spreekt. De meest actieve oplichters blijken de zogenoemde Microsoftbellers. Bij maar liefst 54% van degenen die iemand aan de lijn kregen, was dat een zogenaamde medewerker van computerbedrijf Microsoft.Bekijk hier het volledige onderzoek