background branding

Opnieuw schokkende beelden van dierenmishandeling in Belgisch slachthuis

0818slachthuis.jpg

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft opnieuw schokkende beelden van dierenleed naar buiten gebracht. Dit maal gaat het om een slachthuis voor runderen in het Vlaamse Izegem.

Op de verborgencamerabeelden is te zien hoe werknemers runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam, waaronder de anus, van de dieren gestoten.

Volgens de organisatie is het vlees verkrijgbaar bij groothandel Makro en staat het dus ook in Nederland op het menu bij restaurants.

Reactie Animal Rights

'Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen, wat wettelijk niet toegelaten is. Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten worden tijdens het slachtproces, zijn op de beelden meerdere runderen te zien die bij volle bewustzijn gekeeld en verbloed worden. De werknemers nemen geen maatregelen om hen een bijkomende verdoving te geven', zegt Robert Molenaar, directeur van Animal Rights.

Volgens Molenaar gaat het om het slachthuis Verbist, onderdeel van de VEVIBA-groep. De voornaamste klanten in België zijn Delhaize, Colruyt en Carrefour. Zo'n 5 procent van de afzet wordt geëxporteerd naar Nederland en Frankrijk.

Animal Rights heeft een advocaat in de arm genomen om een klacht in te dienen bij de inspectiedienst Dierenwelzijn in Vlaanderen.

Niet de eerste keer

Eerder dit jaar moest een omstreden slachthuis in het Belgische Tielt tijdelijk dicht nadat Animal Rights grove misstanden aan het licht had gebracht bij het bedrijf. De varkens daar werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn verdronken in een heetwaterbad.

Bij het Belgische VEVIBA was dinsdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerster van de Makro kon nog geen inhoudelijk commentaar geven: 'We zijn aan het uitzoeken of het klopt, ik kan er nog niets over zeggen.'

Update 09:36: Reactie zaakvoerder slachthuis

De Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn gaat dinsdagochtend controleren in het slachthuis voor runderen in Izegem. Dat bevestigt de woordvoerder van minister Ben Weyts aan de Belgische media. De minister laat weten onthutst te zijn over de schokkende beelden van dierenmishandeling die dierenrechtenorganisatie Animal Rights met een verborgen camera vastlegde en naar buiten bracht.

'De weg naar meer dierenwelzijn is verdomd lang. Wie in de landbouw of slachthuissector denkt dat we het niet menen of dat ik in felheid zal afzwakken, die zal het voelen', aldus Weyts. Ook brancheorganisatie Febev (Federatie Belgisch Vlees) begint een onderzoek.

De zaakvoerder van het slachthuis, Louis Verbist (73), ontkent in de krant Het Laatste Nieuws alle beschuldigingen. 'Er wordt bij ons op een correcte manier geslacht en zieke dieren komen er niet in. Ik nodig u uit om te komen kijken hoe het er bij ons aan toegaat. We zullen u met plezier rondleiden.'

Update 12:56: Onmiddellijke sluiting

De Belgische minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) heeft het 'gruwelslachthuis' in het Vlaamse Izegem dinsdag onmiddellijk gesloten. Dat gebeurde nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights dinsdag met schokkende verborgencamerabeelden van dierenmishandeling naar buiten was gekomen bij het slachthuis voor runderen van de groep Verbist.

De gruwelijke beelden waren voor supermarktketen Delhaize reden om de samenwerking met het slachthuis direct stop te zetten. Ook branchegenoot Colruyt besloot om de bestellingen 'on hold' te zetten. De Nederlandse groothandel Makro - volgens Animal Rights een belangrijke afnemer van Verbist - was dinsdag onbereikbaar voor commentaar. Zaakvoerder Louis Verbist heeft alle beschuldigingen ontkend. 'Er wordt bij ons op een correcte manier geslacht en zieke dieren komen er niet in', zei hij.

Tweede Kamerleden walgen van de Belgische misstanden. 'Het is verschrikkelijk dat wij, om een goedkoop stukje vlees te eten, dit dieren aandoen. Ook in Nederland vinden vele misstanden plaats', zei Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Rik Grashoff van GroenLinks wil dat er voorlopig geen vlees van Belgische slachthuizen meer wordt geïmporteerd. Ook PVV'er Dion Graus is woedend. 'In een kerker op water en brood zou nog te veel luxe zijn voor dit soort hufters', twittert hij.

Update 13:55: Reactie Makro

Groothandelsbedrijf Makro haalt per direct geen vlees meer afkomstig van het Belgische slachthuis Verbist. 'Uit onderzoek is gebleken dat incidenteel is geleverd uit dit slachthuis. Het gaat hierbij om zeer specifiek assortiment voor een beperkt aantal klanten. Het betreft hier minder dan 0,5 procent van onze totale vleesverkopen', aldus Makro dinsdag.

Bron: ANP