background branding

Cameratoezicht bij grote slachterijen

varkens-slachterij-slachthuis-22517_780.jpg

Bij grote slachterijen in Nederland komen camera's te hangen om misstanden te voorkomen. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maandag aan de Kamer laten weten.

Van Dam hoopt ook kleinere slachthuizen zover te krijgen dat ze camera's gaan ophangen.

Mishandeling in slachthuis België

Aanleiding hiervoor zijn beelden van varkensmishandeling in een slachthuis in het Vlaamse Tielt die begin dit jaar naar buiten kwamen. In Nederland zijn ook wel tekortkomingen, maar zeker niet zo erg als in België, zei Van Dam in het Radio 1 Journaal.

NVWA controleert

Toezichthouder NVWA krijgt toegang tot de beelden. De camera's worden zodanig geplaatst dat dat 'alle handelingen met levende dieren in het gehele traject, van aanvoer tot en met het doden, duidelijk in beeld gebracht kunnen worden'. Het is niet de bedoeling dat de toezichthouder altijd rechtstreeks kan meegluren in bedrijven. Er wordt ook rekening gehouden met zaken als privacy.

Er moet nog wel een aantal zaken worden uitgewerkt, aldus Van Dam. Zo moet nog worden afgesproken hoe lang de camerabeelden worden bewaard.

Gewone inspecties blijven bestaan

Van Dam benadrukt dat de videobeelden niet in plaats komen van de gewone inspecteurs die nu een oogje in het zeil houden bij slachterijen. Volgens de bewindspersoon bieden de beelden vooral extra transparantie en de mogelijkheid om gebeurtenissen terug te kijken.

Animal Rights: 'Mishandelaars komen er toch mee weg'

Animal Rights, dat stiekem filmde in Tielt, noemt de maatregelen van Van Dam een goede stap, maar zou willen dat de staatssecretaris nog verder gaat. 'Het is absoluut goed dat er camera's komen en we willen de beelden daarvan zelf ook zien', zei directeur Robert Molenaar tegen het Radio 1 Journaal. 'Maar er is nooit iemand voor het gerecht gekomen voor het plegen van de misstanden tegen dieren. Mensen komen hier steeds mee weg, ook in Nederland. We zouden daarom willen dat er echt sancties worden opgelegd.'

Bron: ANP