background branding

Schokkende undercoverbeelden uit Belgische kippenfokkerij

kuikens-fokkerij-780.jpg

Animal Rights heeft schokkende undercoverbeelden gemaakt in een kippenfokkerij in België. Kippen worden omgebracht door verdrinking of door het breken van de nek. Dat meldt VTM Nieuws. De fokkerij zegt in een reactie tegen de nieuwszender dat de beelden met kuikentjes in een emmer water in scène zijn gezet.

Op de beelden van de dierenrechtenorganisatie is te zien hoe kuikens gesorteerd worden nadat ze uit het ei zijn gekomen bij kippenfokkerij Broeierij Van De Vijvere. Geschikte kuikens worden verkocht aan vleeskuikenhouderijen, waar ze worden grootgebracht voor de slacht.

Kuikentjes die te klein zijn of afwijkingen hebben worden gedood. Medewerkers verdrinken ze in een emmer water of breken de nekken van de dieren. Sommige kuikens blijven achter in de kratten met lege eierschalen. Deze beestjes komen terecht bij het afval, waar ze doodgaan aan gebrek aan voedsel.

Inspectie Dierenwelzijn

De Belgische minister van Dierenwelzijn Ben Weyts stuurde een inspectieteam naar de fokkerij. Of er sancties nodig zijn zal afhangen van de inspectie. Er zijn momenteel nog geen bewijzen gevonden door de inspectiedienst.

Vanwege de uitbraak van vogelgriep in Oostkamp is er minder vraag naar kippen op de markt, waardoor er weinig werkzaamheden zijn op de kwekerij. Het is daardoor moeilijk om een onderzoek uit te voeren en een conclusie te trekken. Weyts meldt dat verdere inspecties zullen volgen.

Inspectie van dierenwelzijn gebeurt dit jaar proactief, volgens Weyts. Dat betekent dat de inspectie voortdurend onaangekondigd kan binnenvallen bij onder meer fokkerijen en slachthuizen.

Reactie broeierij

De kippenkwekerij in Tielt is inmiddels aan het overwegen om een klacht in te dienen tegen Animal Rights. 'In de beelden wordt enkel getoond dat het geslacht van de kuikens wordt bepaald. Vervolgens worden de kuiken gesorteerd volgens geslacht. Het gebeurt dat er niet-leverbare kuikens worden aangetroffen na het uitbroeden en deze worden uiteraard apart geplaatst om te worden vernietigd,' zei het bedrijf tegen VTM Nieuws. De leverbare kuikens gaan naar vleeskuikenhouderijen.

Bovendien distantieert de kwekerij zich van de beelden met kuikens in een kom water. De fokkerij is van mening dat het beeld in scène is gezet. 'We kunnen enkel maar aannemen dat de persoon die het bedrijf als undercoverwerknemer is binnengedrongen met kwaadwillige bedoelingen die heeft opgezet,' volgens de fokkerij. Het Vlaamse bedrijf benadrukt dat het scheiden van de kuiken respectvol gebeurd.

Tielt

Dit is de tweede keer dat de vleesindustrie in Tielt in opspraak komt. Eerder dit jaar bracht Animal Rights al de misstanden bij een varkensslachterij in dezelfde gemeente onder de aandacht.

Bron: VTM Nieuws