Ouderenbond: 'Papieren coronatoegangsbewijs nu echt urgent'

papier-coronabewijs.jpg

Ouderenbond ANBO wil dat mensen die geen smartphone of printer hebben, snel via de overheid een papieren QR-code krijgen. In principe kunnen ze nu al zo'n bewijs krijgen, maar het aanvragen 'lukt nog steeds niet altijd', stelt de bond, die 'direct actie' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kondigen dinsdag in hun persconferentie mogelijk aan dat mensen een coronabewijs nodig hebben om te worden toegelaten tot een café, een concertzaal of een theater. Met zo'n bewijs in de app CoronaCheck kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of dat ze onlangs negatief zijn getest. 'Het mag niet zo zijn dat een groep ouderen niet volwaardig mee kan doen aan de samenleving alleen omdat zij geen moderne telefoon hebben', laat ANBO weten.

Problemen met informatienummer

Het ministerie van VWS erkent dat er een probleem is met het informatienummer over corona en noemt dit 'heel vervelend' en 'pijnlijk'. ANBO kreeg de afgelopen tijd veel klachten van leden die het niet lukte om, met hun BSN-nummer en postcode, een QR-code op papier thuisgestuurd te krijgen.

Opnieuw geïnstrueerd

Volgens de ouderenbond gaven medewerkers aan de telefoon soms foutieve informatie. Zo zeiden ze bijvoorbeeld dat het niet mogelijk was een QR-code via de post te ontvangen. Ook zouden veel mensen een bandje te horen krijgen waarop ze nummers moesten intoetsen, wat veel ouderen niet lukte. Lange wachttijden waren eveneens een veelgehoorde klacht. Volgens het ministerie zijn de medewerkers op het callcenter inmiddels nogmaals geïnstrueerd. Ze zouden nu geen verkeerde informatie meer moeten geven. 

Bron: ANP / ANBO