Patiënten gebruikt voor onderzoek
In een GGZ-instelling in Heiloo zijn psychiatrische patiënten gebruikt om medicijnen te testen, terwijl dat volgens de regels niet mocht. Dat onthult het tv-programma Zembla woensdagavond, meldt de NOS.
De patiënten die meewerkten aan het onderzoek hadden weliswaar zelf toestemming verleend, maar waren volgens begeleiders en familie niet wilsbekwaam. De onderzoeker mocht louter onderzoek doen bij 'wilsbekwame ambulante patiënten'.
Ontslag voor bezorgde begeleidster
Een begeleidster die de zaak bij de familie van een patiënt en de raad van bestuur van GGZ Noord-Holland aankaartte werd ontslagen. Pas na haar ontslag werden de families van alle deelnemende patiënten ingelicht over het onderzoek dat toen al een jaar bezig was.
Update 19:37 uur: Reactie GGZ 'Patiënten wilsbekwaam'
Psychiatrisch patiënten van GGZ Noord-Holland-Noord die meededen aan een onderzoek naar de werking van een medicijn, waren allemaal wilsbekwaam. De 52 patiënten, die lijden aan psychoses, waren hier voorafgaand aan het onderzoek op onderzocht. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie laten weten.
GGZ Noord-Holland-Noord reageerde woensdagavond op berichtgeving van Zembla. Volgens het onderzoeksprogramma van de Vara heeft de instelling een omstreden medisch experiment uitgevoerd op een groep patiënten bij wie dat niet had gemogen. Ook zou een klokkenluider die de experimenten aan de kaak stelde, zijn ontslagen en een spreekverbod opgelegd hebben gekregen.
GGZ Noord-Holland-Noord weerlegt de beweringen van Zembla. Volgens de zegsman hebben de patiënten meegedaan aan een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van een geregistreerd medicijn in combinatie met een veelgebruikt antipsychose-medicijn. Deze combinatie wordt al door psychiaters door heel Nederland toegepast omdat patiënten er baat bij lijken te hebben en is vastgelegd in de richtlijnen van de psychiatrie, aldus de zegsman.
Volgens hem is er inderdaad een medewerkster opgestapt omdat ze het niet eens was met het onderzoek. 'Maar van ontslag was geen sprake', aldus de zegsman. 'Ook klopt het niet dat zij een spreekverbod heeft opgelegd gekregen. Wel hebben we haar aan het medisch beroepsgeheim gehouden.'
MediaWatch / NOS / Zembla