Artsen mogen niet het beste medicijn voorschrijven

Patiënten krijgen niet altijd de beste beschikbare medicijnen voorgeschreven van hun artsen. Niet omdat de artsen dat niet willen, maar omdat ze het niet mogen van de bestuurders van hun ziekenhuis.

Dat komt doordat de ziekenhuizen te weinig geld krijgen om die vaak peperdure middelen te geven aan de patiënten, meldt de NOS zondag.

Te krap jaarbudget

Het jaarbudget voor de dure geneesmiddelen houdt onvoldoende rekening met nieuwe medicijnen die op de markt komen en nieuwe patiënten die zich melden. De minister is hiervoor gewaarschuwd toen ze in 2012 het budget voor dure geneesmiddelen naar de ziekenhuizen overhevelde. Het gaat om medicijnen die zijn opgenomen in de basisverzekering.

Doorgestuurde patiënten geweigerd

Sommige kleinere ziekenhuizen sturen patiënten die heel dure geneesmiddelen moeten krijgen vaak door naar academische ziekenhuizen of een gespecialiseerd kankerziekenhuis. Het AMC is nu begonnen patiënten te weigeren die doorgestuurd worden omdat artsen in een ander ziekenhuis een duur middel niet mogen voorschrijven, meldt de NOS.

Bron: ANP MediaWatch / NOS